Millet İttifakı’nın geleceğe dönük düşünceleri toplum ile dün paylaşıldı. Böylece belki bir yıla yakın süreden beri her fırsatta, “Cumhurbaşkanı adaylarını bile açıklayamıyorlar” kampanyası yürüterek Millet İttifakı’nın üzerinden toplumun dikkatini bir başka yöne çekmeyi, bunu da çıkarlarına uygun görenler öyle sanıyorum ki, artık Millet İttifakı’nın sadece cumhurbaşkanı adaylarını belirlemek değil, ülkenin geleceğinin nasıl şekillendirileceğini de görmüş oldular. Biliyorum tüm bu geniş çaplı çalışma ve hazırlık sonucu ortaya çıkartılan Ortak Politikalar Mutabakat Metni siyasette başarıyı sadece kavga ve muhataplarını küçümseme ve değersizleştirmeyi politikalarının esası haline getirmiş olan siyasi anlayış mensuplarının hayal kırıklığına yol açması sürpriz oymayacaktır. Çünkü ülke sorunlarına çözüm bulmayı bir kenara bırakıp kendilerinin 20 yıldır üst üste yığdıkları sorunların sorumluluğunu muhalefete atmayı marifet bilenlerin açıklanan ortak mutabakat metni karşısında rahatsızlık duymalarının da şaşıracak bir yanı yoktur.

Çalışanların ve emeklilerin ücretlerine yapılan zamların ilan edilen asgari ücretin altında kaldığı gerçeğini görmezden gelerek, sadece görmezden gelmekle kalmayıp yükselen enflasyonun sorumluluğunu bir takım marketlere yıkarak sorumluluktan kurtulmaya çalışmayı siyaset sananların yeni açıklamalar ve teklifler karşısında kendilerine gelip, en azından Millet İttifakı’nın önerilerini dikkate almaları söz konusu olabilirse muhalefet partileri iktidar olmadan, 20 yıllık iktidarın sebep olduğu sıkıntıların bir kısmının önüne geçebilirse, yönetimin yanlışlarını önlemede muhalefet olarak elinden geleni yapmış olacaktır.

Bu noktada açıklanan Ortak Politikalar Mutabakat Metni uzun ve yoğun bir çalışmanın sonucu ortaya çıkmış ve 242 sayfalık bir metin olarak topluma sunulmuştur. Bu sunulmuş metin yayınlanmış olmakla birlikte dünkü toplantıda millete sunulması özet şeklinde yapılmıştır. Ancak, toplumunun Millet İttifakı’nın Hükümet Programı diyebileceğimiz bu metnin tam olarak içeriğinin anlaşılması için ittifak üyesi partilere ve teşkilatlara büyük görev düşüyor. Bu bakımdan baştan sona ülke sorunlarının tespiti ve bunlara çözüm önerilerinin sunulması kanaatimce ülkemiz açısından önemli gelişmelere zemin hazırlayabilecek niteliktedir. Çünkü 20 yıllık iktidar aldığı ayaküstü kararlarla bir sorunu çözeceğiz derken, sorunu daha da büyütmüş, sorunlar çözümsüz hale getirilmiştir. Kısacası sadece toplum üzerinde bir takım algılar oluşturmaya tüm dikkatini çevirmiş olan iktidar, bundan sonra sanıyorum eskiden olduğu gibi ülkenin tüm sorunlarını muhalefete ya da dış güçlere yıkarak işin içinden sıyrılması kolay olmayacaktır.

Sonuç olarak Ortak Politikalar Mutabakat Metni ülke yönetimi açısından devrim niteliğindedir. Elbette bu durum yüz yılın adımları(!) olarak topluma takdim edilen bir takım uygulamaların bundan sonra aynı yaklaşım ile millete sunulması ve kabul ettirilmesi zorlaşacaktır. Kısacası, ben yaptım oldu anlayışı hiç olmazsa bundan böyle uygulamadan kalkacaktır. Kalkmadığı takdirde aynı yolda yürümeye devam edenler halkın sorgulamasına muhatap olacaklardır.

Bu arada temennim özellikle bazı siyasilerin iktidar yolunun kavgadan ve ayrıştırmadan geçtiği yaklaşımı yerini bundan sonra ortak mutabakat metni ile konuşmanın ve anlaşmanın mümkün olduğunu, kavga ederek ülke sorunlarına çözüm bulunamadığı, konuşulduğu takdirde ortak akıl ile hareket edildiğinde ülke sorularına çözüm bulmanın kolay olduğunun görülmesine vesile olsa bile ortak mutabakat metni gerekeni yapmış olacaktır.