Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin katıldığı bir canlı yayında “asgari ücret” tespit edilirken sendikaların kendisinden “sekiz bin liranın çok üzerine çıkmamalarını” talep ettiklerini söylüyor!

Bu iddia oldukça önemli bir iddia!

Özellikle de “asgari ücret” zammından sonra bu zammı “yeterli” bulmadıklarını açıklayan sendikalar açısından önemli iddia!

Bakan Bilgin’in yaptığı açıklama sendikaların içeride başka dışarıda başka konuştuklarını göstermiyor mu?

8500 liralık asgari ücret açıklandığı zaman bu rakamı beğenen bir sendikanın çıktığını biz hatırlamıyoruz.

Sizler hatırlıyor musunuz?

Yapılan açıklamalar genellikle zammın “beklentileri” karşılamadığını vurgulayan açıklamalar değil miydi?

Yani dışarıda yapılan açıklamalarda zammın yeterli olmadığı savunulurken içeride Bakan Bilgin ile yapılan görüşmelerde “sekiz binin çok üzerine çıkmayın” denilmişse bunun adı nedir?

Bakan Bilgin’in bu sözlerinin ardından sonra sendikalardan bu sözlerin gerçekleri yansıtmadığını ilan eden bir açıklama bekledik!

Bekledik ki sendikalar “bizim Bakan Bilgin’den böyle bir talebimiz olmamıştır” desinler. Ama sendikalardan çıt çıkmadı! 

Çıt çıkmadığına göre sendikalar dışarıda üyelerine karşı daha fazla zam yapılmasını gerektiğini savunurmuş gibi görünürken içeride Bakan Bilgin ile yaptıkları görüşmelerde demek ki sekiz bin liranın üzerinde yapılacak zammın kendilerini zorda bırakacağını ifade etmişler!

Bize göre bu açıklama ülkemizde sendikaların ne durumda olduğunu gözler önüne seren bir açıklama olmuştur. Sendikalar elbette toplu sözleşmelerde alınan zammın aşılmamasını isteyebilirler.

Ama doğru olan bunu her yerde ve her zeminde söylemeleridir. Dışarıya karşı yapılan zammın yetersiz bulunduğu havası estirilirken içeride ise “aman fazla zam yapmayın” denilmişse bu kuşkusuz kabullenilebilecek bir durum değildir. 

Sendikalar böyle çifte standartlı bir politika izlemişler ise bu büyük bir ayıp değil midir?

Bakan Bilgin’in sendikaların kendisine “özel olarak” ilettiği bir ricayı açığa vurmasının ne kadar etik olduğu da elbette tartışılabilir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in yaptığı açıklama sonrasında sendikaların içine gömüldüğü sessizlik ise anlaşılır gibi değil. Yani beklentileri karşılamadığı ileri sürülen asgari ücret aslında tam da sendikaların beklentilerine göre tespit edilmiş!

İçeride ne istendiyse o verilmiş!