Afrika’nın en büyük ülkesi, %97’lik Müslüman nüfusu ile yer altı ve yer üstü kaynakları açısından tüm dünyanın gözünün üstünde olduğu Sudan…

Yıllardır darbeler, iç savaşlar, çatışmalar ve işgallerle gündeme gelen Sudan, İngilizlerin yenilerek çıktıkları bir ülke… Ve yıllardır da İngilizleri büyük bir hezimete uğratmanın bedelini savaşlarla ödüyor…

Hasan Turabi’nin yaptığı devrimle İslami bir devlet hüviyeti kazanan Sudan, tarihi boyunca emperyalizmle mücadele etmiş, Filistin’i hiçbir zaman yalnız bırakmamış bir ülke olması açısından da dikkat çekiyor.

Uzun yıllar İngiltere’nin işgali ile yer altı ve yer üstü kaynakları sömürüldü. Bu sömürüye itiraz eden Müslüman Sudan halkı hem İngilizlere hem İsrail’e karşı verdiği mücadelenin bedelini ödemeye devam ediyor.

%90 ekilebilir tarım arazisine sahip olan Sudan’da 600 Milyon dönümlük ekilebilir arazisinin şu an sadece 100 milyon dönümü ekiliyor.

Sudan 5 büyük nehrin yanı sıra irili ufaklı onlarca nehirle sulanabilir tarım arazisi en fazla olan ülkeler arasında yer alıyor.

Nil Nehri’nin en uzun kolu Sudan’da. Beyaz ve Mavi Nil’de yine bu verimli topraklardan akıyor.

Darfur’dan, Kuzey Sudan’a kadar yer altında su çanağı bulunuyor. Ve bu su çanağı içilebilir bir su ile dolu. Sudan henüz bu suyu hiç kullanmadı ve ihtiyaç duymadı.

Yıllık yağış miktarı Sudan’da bulunan nehirlerin taşıdığı su miktarının 4 katından fazla…

Önümüzdeki dönemde su savaşlarının olma ihtimali düşünüldüğünde Batı’nın Sudan’a olan ilgisine şaşırmamak gerekiyor.

Gümüş, Altın, Elmas ve Kobaltın adeta başkenti Sudan. Bugüne kadar keşfedilen en temiz ve büyük Uranyum yatakları da yine Sudan’da bulunuyor. Nijer’in dünyada ki enerji santrallerinin ihtiyaçlarını sattığı Uranyum’la karşıladığı düşünülürse, Sudan’da ki Uranyum’un önemini anlamak kolaylaşacaktır.

Sudan tarih boyunca hep altın ülkesi olarak anılmıştır. Mehmet Ali Paşa, Sudan’dan altın ve asker alır ve Sudan’ın altınları Osmanlı’da oldukça fazla kullanılırdı.

Günümüzde dünyanın en büyük altın ihracatı yapan BAE’de Sudan’da ki altın madenlerini sömürerek dünyaya altın satıyor.

800 KM’lik Kızıl Deniz sınırı ile de dikkatleri üzerine çekiyor Sudan. Tüm Arap ülkelerini sahilden gören tek ülke.

Sudan Türkiye ilişkileri

Ömer El Beşir’in Cumhurbaşkanlığı döneminde Sudan elinde bulundurduğu bu gücü Türkiye ile paylaşmak istemiş ve Türkiye ile tarım iş birliği anlaşmaları yapmıştı. Türkiye ile ilişkileri oldukça ilerleten Sudan’ın bu hamlesi batıyı oldukça rahatsız etmiş ve başta İsrail olmak üzere Sudan’da yeni bir savaş dalgası oluşturarak bu ilişkiye darbe vurdu.

Sudan’ın bu kadar yoğun Türkiye ilgisine rağmen bugün TBMM’de Türkiye – Sudan dostluk grubu bulunmuyor.

Varlığını sömürü ve işgale borçlu olan Batı yer altı ve yer üstü kaynakları bu kadar fazla olan bir ülkeyi başı boş bırakmak istemez tabiki.

Sudan Filistin’de ki direnişi silah, ekonomi ve eğitim anlamında geçmişten bu yana destekledi. Direnişin Sudan ile olan irtibatı hiç kesilmedi ve bu ilişki günümüze kadar devam etti. Sudan İslami hareketinin İsrail karşıtlığı ve emperyalizm mücadelesi Sudan tarihi boyunca devam etti.

Sudan’ın şu an yaşadığı kargaşa ve terörle mücadelesi de İsrail ve İngiltere’den bağımsız değil.

Bugün Gazze gündemi dört bir yanımızı sarmasaydı belki de İslam dünyası Sudan’ı konuşuyor olacak ve orada yaşanan vahşeti gündeme getirecekti.

Geçtiğimiz günlerde Sudan’a görevlendirilen Sudan Büyükelçimiz Fatih Yıldız’ı Türkiye Sudan ilişkileri açısından büyük bir umut. İki kardeş ülkenin ilişkilerinin gelişmesi ve ilerlemesi dünyada ki batı emperyalizminin sonu için bir işaret olacaktır.