7 Ekim’den buyana Gazze’de İsrail tarafından işlenen soykırımın üzerinden yaklaşık 1.5 yıl geçti. Tüm dünyanın gözleri önünde 46 bin kişi şehit edildi, 10 binlerce kişi ise yaralandı.

Şehit sayısının artacağı yadsınamaz bir gerçek. Çünkü enkaz altında kalan, naaşlarına ulaşılamayan, kayıp olan binlerce Filistinli var. Ateşkesten sonra arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında yeni şehitlerin ortaya çıkacağından endişe ediliyor.

Dünyanın tüm süper güçlerinin bir araya gelip ufacık bir şehre 1. Dünya savaşında kullanılan bombadan daha fazla bomba yağdırması, aralıksız olarak güçlü silahlarla adeta soykırım uygulaması Gazze’de yazılan direniş destanını değiştirmeye yetmedi. Hamas hareketinin silahlı kuvvetleri İzzettin El Kassam Tugayları başta olmak üzere, İslami Cihat ve diğer direniş kuvvetleri Gazze’de yüzyıllar boyunca unutulmayacak bir destan yazdı. Kendi ürettiği silahlarla dünyanın süper güçlerine meydan okuyup, adeta ‘Allah size yardım ederse ancak siz galip gelirsiniz, kimse size galip gelemez’ (Âl-i İmrân Suresi 160. Ayet) ayetinin tefsirini gözler önüne serdi.

Biden’a değil Trump’a paye verme yarışı

Aradan geçen 466 günün sonunda Gazze’de bir ateşkes artık an meselesi. Doha ve Kahire’de gerçekleştirilen ateşkes görüşmelerinde artık son gelindi. Terörist başı Netenyahu ateşkesi Biden’e değil Trump’a hediye etmek istiyor, bunun içinde her geçen gün oyalama ve yeni maddeler ileri sürme gayretine giriyor. Biden ise şartları zorlamaya ve koltuğu bırakmadan ateşkesi ilan etmeye çabalamakta.

Ateşkesin tarafları

Doha ve Kahire’de gerçekleştirilen ateşkes görüşmelerinde kimler var? Bu soru gerçekten aslında yaşanan savaşın taraflarını ve güç dengelerini de ortaya koyuyor.

İsrail Tarafı Doha ve Kahire’de Netenyahu’nun temsilcisi, Mossad şefi, İsrail İç istihbaratı Şimbet’in Şefi, Biden’in Temsilcisi, Trump’ın temsilcisi, CİA Bölge şefi tarafından temsil edilmekte. Fransa ve İngiltere’de gözlemci olarak İsrail tarafında masada. Filistin ise tüm bu yapılara karşı Hamas olarak tek başına. Gazze’de olduğu gibi masada da tek başına ümmeti ve davasını savunuyor. Mısır ve Katar’da sadece aracılık hizmeti veriyor.

Ateşkes şartları

466 gün sonra anlaşmaya varılan ateşkes görüşmelerinde net bir tablo ortada ki İsrail kaybetti, direniş kazandı. Şimdi bu kadar şehit, bu kadar yaralı ve yıkılmış bir Gazze varken, İsrail nasıl kaybetti sorusu sorulabilir. Ki bu soru da haklıdır. Hemen cevabını verelim. 1917’den bu yana İsrail her gün ve her dönem Gazze ve Filistin’de katliam yapmaya devam ediyordu. 7 Ekim’de Direniş bir karar verdi. Yavaş yavaş ölüme mi razı olacağız, yoksa direnip İsrail’e meydan mı okuyacağız? Direnmeyi ve meydan okumayı tercih eden, İsrail’in aslında o kadar da güçlü olmadığını tüm dünyaya kanıtlayan, ABD ve batının arkasında durmadığı bir İsrail’in varlığını devam ettirmesinin mümkün olmadığını bizlere gösteren Hamas kazanmıştır. İsrail günün sonunda Gazze’de ki hiçbir hedefine ulaşamamıştır. İsrail bu savaşa başlarken, Gazze’yi insansızlaştırmayı, Hamas’ı ve tüm direnişi yok etmeyi, esirleri kurtarmayı vadetmişti. Gelinen noktada Gazze’de 2 milyon insan yaşamını sürdürüyor, İsrail Gazze’nin kuzeyi de dahil olmak üzere hala kayıplar vermeye devam ediyor, Hamas elinde tuttuğu tüm esirlerle ateşkes masasında şartlarını dayatmaya devam ediyor.

Masada görüşülen ateşkes maddelerinde ise yine direnişin zaferine işaret edilmekte. Ateşkes süresince (Ki kalıcı bir ateşkese dönecek gibi duruyor) İsrail tüm iddialarından vaz geçmiş durumda.

Hamas - İsrail ateşkes anlaşması:

-        Ateşkes 3 aşamalı gerçekleşecek.

-        Savaş son bulacak, saldırılar olmayacak

-        İsrail Gazze’den kademeli olarak çekilecek.

-        Gazze’ye insani yardım girecek

-        İlk aşamada 30 ve sonrasında 2. Aşamada 30 sonunda da askerler de dahil olmak üzere Hamas esirleri teslim edecek, bunun karşılığında da binlerce Filistinli esir İsrail zindanlarından çıkacak.

-        Gazze aşiret liderleri, akademisyen ve teknokratlardan oluşan sivil bir yönetim tarafından yönetilecek

-        Direnişin varlığı Gazze’de devam edecek.

Ateşkes maddeleri genel ölçülerle bu şekilde hayata geçecek. Gazze’de direnişin varlığının devam etmesi bir zaferdir. İsrail’li esirlerin Hamas’tan alınamamış olması büyük bir zaferdir. Filistinli esirlerin serbest bırakılması bir zaferdir. Tüm dünya güçölerine rağmen Hamas’ın İsrail’le masada oturması ve anlaşmaya razı etmesi büyük bir zaferdir.

Gazze’de yaşanan ateşkesin ardından gözler Batı Şeria’da olacak ve orada da güçlü bir direniş başlayacaktır.

Bu süreç İsrail’in yok olması için bir başlangıçtı ve 6000 yıllık mikrop olan Siyonizm mikrobu sonunda elbete bu coğrafyadan silinecektir.