Yeni İsrail Devleti için Osmanlı’dan toprak talebi

İki bin yıla yakın bir süre sürgünde olan Yahudiler, mevcut duruma bir son verip, artık devlet olacakları bir yurt edinme arayışına girdiler. Bu anlamda hukuk eğitimi görmüş ancak gazetecilik yapan Teodor Herzl ismindeki Avusturyalı bir Yahudi yeni bir akım başlattı. Adına Siyonizm denilen bu yeni akımın amacı, Arz-ı Mev’ud denilen topraklar üzerine yeni bir İsrail devleti kurmaktı.

Teodor Herzl, Doğu ve Batı yahudilerini bir araya toplayarak,  Filistin’de bir yahudi devleti kurma planları yapmış ve bir anlamda temelini de atmıştı... Bir takım toplantılar neticesinde gerekli tüm hazırlıkları yaparak, Sultan II. Abdülhamit’ten Filistin’den toprak talebinde bulunma kararı aldılar.

Öte yandan Osmanlı İmparatorluğu 1854 Kırım Harbi ile dış ülkelere borçlanmaya başlamış, 1881’e gelindiğinde borçlar, artık ödenemez bir boyuta ulaşmıştı. Bu tarihte Maliye Bakanlığı’na bağlı “Duyun-u Umumiye” (Genel Borçlar İdaresi Dairesi) adı altında bir komite kuruldu. Komitede alacaklı devletlerin temsilcileri de yer aldı. Duyun-u Umumiye, toplanan vergilerin tamamına yakınını borç ve borç faizlerinin ödenmesine ayırıyordu.

1896 yılına gelindiğinde devletin finansal durumu iyice bozulmuş, çok acil paraya ihtiyacı vardır. Osmanlı’nın bu ekonomik yapısını çok iyi bilen Teodor Herzl, defaten reddedilmesine rağmen bir yolunu bulup,  Sultan II. Abdülhamit’in huzuruna çıkarak küstahça devletin bütün borçlarını silmeye karşılık Filistin’den toprak talebinde bulundu. Ancak, Padişah’ın kendisine verdiği; “Şehit kanlarıyla alınmış topraklar, parayla satılmaz bre cıfıt, defol.” cevabı bütün hayallerini boşa çıkarmıştı.

I. Siyonist Kongre

Teodor Herzl, büyük ümitlerle Padişah’ın huzuruna çıkmış ancak aldığı tokat gibi cevap karşısında adeta yıkılmış ve ülkesine döndüğünde hatıra defterine şu notları düşmüştü; ‘Ben Sultan II. Abdülhamit’in huzuruna çıkıncaya kadar,  Filistin’de bir Yahudi devleti kuracağımızdan emindim. Ancak,  Sultan’ın kararlı tutumu benim bütün ümitlerimi adeta yok etti. Bu durumda hayalimizin gerçekleşmesinin bir hayli zor olacağını düşünmeye başladım.’

Teodor Herzl’in kaygıları, İsrail devleti fikrinden vazgeçilmesi anlamını taşımıyordu. Bu defa İsviçre’nin Basel kentinde 29 Ağustos 1897’de yahudi ileri gelenleri, I. Siyonist kongreyi toplayıp, şu üç önemli kararı aldılar.

*II. Abdülhamit tahttan indirilecek ve Osmanlı Devleti yıkılacak.

*50 sene içerisinde İsrail devleti kurulacak

*100 sene içerisinde Türkler bütün idari mekanizmalardan uzaklaştırılıp buna bağlı olarak İslâm ortadan kaldırılacak. Bütün bu gelişmelerden sonra Teodor Herzl,  “Ben Basel’de İsrail Devleti’ni kurdum.  En geç 50 yıl içinde bu, gerçek olacak.” diyecekti.

Devam Edecek