Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Vildan Akdeniz liderliğinde yürütülen “Farklı Çekirdek Tozları ile Zenginleştirilmiş Fonksiyonel Probiyotik Keçi Yoğurdunun Proteolitik Aktivitesine ve Antikanser Özelliklerine Etkisi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-B Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Projenin amacı ve kapsamı

Bu proje kapsamında, keçi sütünden üretilen yoğurtlar farklı meyve çekirdek tozları ile zenginleştirilerek hem besin değeri artırılacak hem de probiyotik özellikleri geliştirilmiş fonksiyonel bir süt ürünü elde edilecek. Ayrıca, ürünlerin antioksidan aktiviteleri ve olası antikanser etkileri de araştırılacak.

Günde kaç bardak su içmeliyiz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı Günde kaç bardak su içmeliyiz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı

Gıda atıklarının geri dönüşümü

Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Vildan Akdeniz, sürdürülebilir gıda üretiminin önemine vurgu yaparak şunları kaydetti:

“Gıda atıklarının geri dönüştürülmesi ve fonksiyonel gıda bileşenleri olarak değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, meyve çekirdeklerinin atık olmaktan çıkıp sağlıklı birer gıda bileşeni olarak kullanılması, sürdürülebilirlik açısından da kritik bir rol oynuyor.”

Ege Üniversitesi’nden bilime katkı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi destekleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Üniversitemiz, araştırma ve proje üretme kültürünü benimseyerek TÜBİTAK tarafından en çok desteklenen yükseköğretim kurumlarından biri oldu. Bu proje, hem gıda inovasyonuna hem de sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlayacak.”

Türkiye’nin fonksiyonel gıda pazarına katkı

Bu projeyle birlikte, keçi sütünden üretilen yoğurtların fonksiyonel özelliklerinin artırılması sağlanarak, sağlıklı beslenme trendlerine uygun yeni ürünlerin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi