Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan yumurta, besin değeri açısından oldukça zengin olmasına rağmen yıllardır sağlık tartışmalarının odağında yer alıyor.

Yumurta tüketimi hakkındaki değişen görüşler

NTV’de yer alan habere göre, yumurtalar yıllar içinde değişen beslenme yönergeleri nedeniyle farklı şekillerde değerlendirildi. 1968’de Amerikan Kalp Derneği, diyet kolesterolü ile ilgili endişeler sebebiyle yumurta tüketiminin sınırlandırılmasını önerdi. Ancak, 2015 yılında bu kısıtlamalar kaldırıldı.

Yumurtanın tüketimi yıllar içinde değişiklik gösterdi:

·         1970'ler: Haftada 3,6 yumurta tüketiliyordu.

·         1990'lar: Bu oran haftada 1,8 yumurtaya düştü.

·         2021: Haftada 3,5 yumurtaya tekrar yükseldi.

Yumurtanın sağlığa etkileri: Kolesterol endişesi gerçek mi?

Tarihsel olarak yumurtaların kan kolesterol seviyelerini yükselttiği ve kalp hastalığı riskini artırdığı düşünülüyordu. Ancak, yeni araştırmalar yumurtadan alınan diyet kolesterolünün çoğu insan için kan kolesterol seviyeleri üzerinde çok az etkisi olduğunu gösteriyor.

2021 yılına kadar yapılan araştırmalar, yüksek kolesterolü olan kişilerin artık yumurtadan eskisi kadar kaçınmadığını ortaya koydu. Bu, yumurtanın kolesterol üzerindeki etkisinin abartıldığını gösteriyor.

Yumurta neden önemli bir besin kaynağıdır?

Yumurtalar:

·         B12, D ve A vitaminleri açısından zengin,

·         Lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığını destekleyen antioksidanlar içeriyor,

·         Düşük yağ oranına sahip,

·         Kas kütlesini korumak isteyenler için önemli bir protein kaynağıdır.

Eski beslenme alışkanlıklarını unutun

2015 yılında kolesterol kısıtlamalarının kaldırılmasına rağmen, halk arasında yumurtanın zararlı olduğuna dair inanışlar sürüyor. Yapılan araştırmalara göre, insanların %22’si güncellenmiş bilgiler yerine eski beslenme alışkanlıklarına göre hareket etmeye devam ediyor.

İstanbul’da ‘sarı serum’ şüphesi: Bir kişi hayatını kaybetti İstanbul’da ‘sarı serum’ şüphesi: Bir kişi hayatını kaybetti

Kaynak: Haber Merkezi