Trump-Erdoğan görüşmesi sonrası diplomatik trafik hızlandı

Trump’tan Türkiye’ye sürpriz hamle geldi. ABD merkezli Fox News’in iki üst düzey kaynağa dayandırdığı haberine göre, Donald Trump yönetimi, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan telefon görüşmesinin ardından Türkiye’ye yönelik yaptırımları kaldırmayı değerlendiriyor.

Söz konusu görüşmenin ardından, özellikle savunma sanayi alanında önemli gelişmeler yaşandı. Trump’ın ekibinin F-35 satışlarını yeniden gündeme aldığı, bunun yanında Türkiye’nin mevcut F-16 filosunun modernizasyonu sürecini de hızlandırmayı planladığı bildiriliyor.

F-35 programı için yeşil ışık mı yakılıyor?

Habere göre, Trump yönetimi yalnızca F-16 sürecine değil, 2019 yılında Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından askıya alınan F-35 savaş uçağı programına da yeniden olumlu bakmaya başladı.

Bu gelişme, Ankara-Washington hattında yeni bir savunma iş birliği döneminin kapılarını aralayabilir. ABD'nin daha önce iptal ettiği F-35 teslimatları konusunda yeniden müzakere masasına oturması, Türk savunma sanayi açısından kritik bir adım olacak.

S-400 için yeni formül: İncirlik gündemde

Fox News’te yer alan haberin en dikkat çeken noktalarından biri ise S-400 meselesiyle ilgili olası çözümler. ABD’nin, Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların ana gerekçesi olan Rus yapımı S-400 sisteminin devre dışı bırakılması ya da başka bir noktaya konuşlandırılması gibi senaryolar masaya yatırıldı.

Kaynaklara göre, sistemin aktif edilmemesi veya İncirlik Üssü gibi stratejik bir noktaya taşınması, Washington’un Türkiye’ye olan güvenini artırabilir. Böyle bir adımın atılması halinde, F-35 satışı için engellerin kalkabileceği konuşuluyor.

Trump cephesi CAATSA yaptırımları için yasal yol arıyor

Fox News kaynakları, Trump yönetiminin aynı zamanda Türkiye’ye uygulanan CAATSA (Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) kapsamında yürürlükte olan yaptırımları kaldırmak için de hukuki zemin hazırlığı içinde olduğunu belirtti.

Bu kapsamda, Trump’ın danışmanları tarafından alternatif yasal formüller hazırlanıyor. Türkiye'nin S-400 alımı nedeniyle bu yasayı ihlal ettiği yönündeki tutumun değişmesi, ABD Kongresi'nin ikna edilmesi durumunda mümkün olabilir.

F-16 süreci hızlanabilir: 23 milyar dolarlık paket masada

Öte yandan, geçtiğimiz yıl onaylanan ve 40 adet F-16 savaş uçağı ile mevcut filonun modernizasyon kitlerini içeren 23 milyar dolarlık savunma paketi üzerinde görüşmeler halen devam ediyor. Türk Savunma Bakanlığı ile Lockheed Martin arasında yürütülen teknik temasların, bu yeni gelişmelerle birlikte daha hızlı ilerlemesi bekleniyor.

Trump cephesinin, Kongre’deki bazı muhalif kanatları ikna etmek için diplomatik temaslara hız vereceği belirtiliyor.

Enerji alanında da yeni bir adım geldi

Trump-Erdoğan hattındaki görüşme yalnızca savunma değil, enerji alanında da yeni bir pencere açtı. ABD, Türkiye’nin Rusya’dan doğal gaz alımında ödeme yaptığı Gazprombank’a uyguladığı yaptırım muafiyetini Mayıs ayına kadar uzattı. Bu hamle, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliklerinin devamı açısından olumlu bir sinyal olarak yorumlandı.

Rusya: Ukrayna'ya ait 43 İHA düşürüldü Rusya: Ukrayna'ya ait 43 İHA düşürüldü

Bu kararın, Türkiye’nin enerji güvenliğini sürdürmesine olanak tanırken, aynı zamanda ABD ile yeni enerji projeleri geliştirme ihtimalini artırabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: Yenidevir.com.tr