The Simpsons dizisinin yine bir “kehanetle” gündeme gelmesi, bu kez Donald Trump’ın ölümü iddiasıyla gerçekleşti. 12 Nisan 2025 tarihinde öleceği yönündeki spekülasyonları körükleyen sahneler sosyal medyada hızla yayılırken, dizinin yapımcılarından Matt Selman, bu görsellerin hiçbir bölümde yer almadığını ve tamamen sahte olduğunu açıkladı.
İnternette hızla yayıldı: “R.I.P. Donald Trump”
Simpsonlar dizisi geçmişte birçok küresel olayı “tahmin ettiği” iddialarıyla sık sık gündeme geldi. Bu seferki iddia ise çok daha çarpıcıydı:
Sosyal medyada, Trump’a benzeyen bir karakterin tabut içinde yattığı ve 'R.I.P. Donald Trump 1946–2024' yazısının yer aldığı bir görsel dolaşıma girdi. Görselde ayrıca Trump’ın çevresinde farklı siyasi figürlerin yas tutar şekilde konumlandırıldığı animasyonlar da yer alıyordu.
Görsel, özellikle 2024 yılında Trump’a karşı gerçekleştirilen suikast girişimi sonrası dikkat çekti ve binlerce kişi tarafından paylaşıldı.
Matt Selman: “Bu sahne hiçbir bölümde yok”
Simpsonlar dizisinin yapımcılarından Matt Selman, iddialar üzerine X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, şu net ifadeleri kullandı:
“Bu sahne hiçbir Simpsonlar bölümünde yer almamıştır. Görseller dijital olarak manipüle edilmiştir. Gerçek dışıdır.”
Selman’ın bu açıklamasıyla, görselin bir deepfake ya da hayran yapımı animasyon olduğu doğrulandı.
Simpsonlar’ın gerçekten tahmin ettikleri var mı?
Simpsonlar dizisi daha önce de birçok olayla bağlantılı olarak “kehanet” suçlamalarına maruz kalmıştı. İşte bazı örnekler:
- Donald Trump’ın ABD Başkanı olacağı (2000 yılında yayınlanan “Bart to the Future” bölümünde)
- Akıllı saat teknolojisinin öngörülmesi
- Disney’in Fox’u satın alması
- 2014 Ebola salgınına göndermeler
- 2016 Nobel Ödülü tahmini
Ancak bu örnekler çoğunlukla rastlantı, hiciv veya spekülatif senaryo olarak değerlendiriliyor.
2025 ölüm iddiaları nereden çıktı?
Sosyal medyada yayılan manipüle edilmiş videolarda, Trump’ın 12 Nisan 2025’te hayatını kaybedeceği öne sürüldü. Ancak bu tarih, tamamen komplo teorileri ve çevrim içi sahte içerik üreticileri tarafından ortaya atıldı. Bu tür videolarda kullanılan görseller:
- Simpsonlar dizisinden alınmış eski sahnelerin montajı,
- Yapay zeka destekli animasyonlar,
- Sahte altyazı ve dijital efektlerden ibaret.