ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda dünya kamuoyunu ilgilendiren önemli konulara değindi. Rusya ile barış sürecine dair "Şu anda Rusları test ediyoruz" diyen Rubio, Çin’in küresel etkisi, ABD’nin ticaret politikaları ve Grönland’ın geleceği gibi başlıklarda da çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

"Rusların barışa ilgi duyup duymadığını test ediyoruz"

Brüksel’deki NATO Karargâhı'nda düzenlenen dışişleri bakanları toplantısı sonrası konuşan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Rusya’nın Ukrayna’daki tutumuna ilişkin net mesajlar verdi. Rubio, Moskova yönetiminin barış çağrılarına samimiyetle yaklaşmadığına dair şüpheleri olduğunu belirtti:

Şu anda Rusların barışa ilgi duyup duymadığını test ediyoruz. Ciddi olup olmadıklarını belirleyecek olan sözleri değil, eylemleri olacak. Bunu mümkün olan en kısa zamanda öğrenmeyi amaçlıyoruz.”

“Bu savaş bitecekse, bu tüm dünya için kazanç olur”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barışa dair müzakereleri oyalamaya çalıştığı iddialarına da yanıt veren Rubio, Rusya’nın tutumunu haftalar içinde netleştireceklerini söyledi:

“Henüz bilmiyoruz. Ancak bunu yakın zamanda, aylar değil haftalar içinde öğreneceğiz. Eğer bu sadece bir oyalama taktiğiyse, Başkan Trump bu tuzağa düşmeyecek.”

Rubio, Rusya'nın yeni bir askeri harekât başlatmasının, barıştan uzak olduğunun "açık göstergesi" olacağını da vurguladı.

"İlerleme yoksa, başka seçenekleri düşünmeliyiz"

Rubio, barış görüşmelerinin ilerleme kaydetmemesi halinde farklı seçeneklerin değerlendirileceğini söyledi:

“Görüşmeler sadece ‘görüşmek’ için yapılmaz. Artık sonuç alma zamanıdır. Eğer ilerleme kaydetmiyorsak, dikkate almamız gereken bir dizi unsur var.”

ABD ticaret stratejisi: “Küresel düzeni yeniden şekillendireceğiz”

Toplantı sonrası ekonomik gelişmelere de değinen Rubio, ABD'nin Çin merkezli üretim modelinden çıkmayı hedeflediğini ve bunun piyasalar üzerindeki etkisinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti:

“Piyasalar dramatik bir değişime tepki veriyor. Çin'de üretim yapmak pahalı hale geldiğinde şirketlerin hisseleri düşer. Ancak piyasa kuralları belirlenirse, herkes uyum sağlar.”

Rubio, ABD’nin yeniden üretim yapan bir ülke haline gelmesi gerektiğini belirterek şu sözleri kullandı:

Güney Kore’de deprem: Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol görevden alındı Güney Kore’de deprem: Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol görevden alındı

“Bu böyle devam edemez. Üretim yapmadan istihdam sağlayamayız. Çin'in izlediği model piyasaları bozuyor. Başkan Trump, bu yapının ABD için zararlı olduğuna karar verdi ve değiştirecek.”

Grönland mesajı: "Geleceğini kendileri belirlemeli"

Bir gazetecinin Grönland’ın geleceğine ilişkin sorusu üzerine Rubio, Grönland halkının kendi kaderini tayin hakkına saygı duyacaklarını söyledi:

“Hiç kimse Grönland’ı ilhak etmiş değil. Grönland halkı bir gün Danimarka’dan bağımsız olmak isterse, bu onların kararıdır.”

Ancak Çin’in Grönland’a yönelik ekonomik hamlelerine karşı çıkacaklarını belirten Rubio, “Çin’in para teklifleriyle Grönland’ı bağımlı hale getirmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

"ABD tüm seçenekleri değerlendirecektir"

Trump’ın daha önce yaptığı, Grönland için güç kullanılabileceği yönündeki açıklaması da sorulan Rubio, bu sözlerin yanlış yorumlandığını belirtti:

“Başkanın söylediği, Grönland’ın Çin veya Rusya gibi bir güç tarafından tehdit edilmesi halinde tüm seçeneklerin masada olduğudur. Bağımsızlık isterlerse, ABD ortaklık kurmaya hazırdır.”

Çin'e karşı savunma vurgusu: “En büyük askerî genişleme onlarda”

Konuşmasında Çin’in askeri yatırımlarına da dikkat çeken Rubio, ABD’nin savunma harcamalarını artırması gerektiğini savundu:

“Çin, barış zamanında tarihin en büyük askeri genişlemesini gerçekleştiriyor. Bizim de küresel sorumluluklarımız var. Bu gerçeklerle yüzleşmeliyiz.”

Kaynak: Haber Merkezi