Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finalinde Fenerbahçe ile karşılaşacak olan Galatasaray'da, derbi öncesi hakem ataması tartışma yarattı. Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili İbrahim Hatipoğlu, çarşamba günü Kadıköy’de oynanacak dev maç öncesi Türkiye Futbol Federasyonu’na ve kamuoyuna sert mesajlar verdi.
Hatipoğlu’ndan sert açıklamalar
Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili İbrahim Hatipoğlu, derbi öncesi yaptığı açıklamada takımının motivasyonunun yüksek olduğunu belirtirken, maçın hakemi üzerinden çifte standart vurgusu yaptı. Hatipoğlu, hakem Cihan Aydın üzerinden yaratılan algı operasyonuna da tepki gösterdi.
“Oyuncularımız son derece hırslı. Bu sezon her iki kupayı kazanmak için mücadele ediyoruz. Maçın favorisi Galatasaray’dır,” diyen Hatipoğlu, saha dışı gelişmelerin takımın motivasyonunu etkilemeyeceğini söyledi.
“Aynı şartları bekliyorduk”
Hatipoğlu, bir ay önce RAMS Park'ta oynanan derbiyi hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
“O derbide alınan güvenlik önlemleri, hakem atamaları, atmosfer açısından farklıydı. Benzer şartların Kadıköy'de de uygulanacağını düşündük ama öyle olmadı.”
“Galatasaray olarak iyi hakem istiyoruz. Türk ya da yabancı ayrımı yapmıyoruz. Fakat Cihan Aydın’ın Galatasaraylı olduğuna dair kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı. Bu atama sonunda yapıldı. Bizim için mesele hakemin adil olmasıdır.”
Acun Ilıcalı’ya dolaylı tepki
Hakem Cihan Aydın hakkında sosyal medyada yayılan “Galatasaraylı olduğu” yönündeki algı çalışmalarına da değinen Hatipoğlu, doğrudan isim vermeden Acun Ilıcalı’ya gönderme yaptı:
“Acun Ilıcalı tarafından bir kız çocuğu üzerinden Cihan Aydın’ın Galatasaraylı olduğuna dair algılar yapıldı. Bu da aslında kamuoyu baskısıyla hakemi etkilemeye yönelikti.”
"Yabancı hakem talebinde bulunanlar bugün sessiz"
Hatipoğlu, RAMS Park’taki derbide yabancı hakem çağrıları yapılırken Kadıköy’de aynı isteklerin dile getirilmediğini vurgulayarak bu durumu çifte standart olarak nitelendirdi:
“O gün yabancı hakem isteyenler aslında adalet aramıyor, ayrıcalık arıyorlardı. İç saha avantajımızı baskıyla yok etmeye çalıştılar. Bugün aynı atmosfer Kadıköy için istenmiyor. Neden?”
“Derbi RAMS Park’ta önemli, Kadıköy’de sıradan mı?”
Hatipoğlu’nun en dikkat çeken çıkışı ise "Galatasaray-Fenerbahçe maçlarının RAMS Park’ta ayrı, Kadıköy’de ayrı değerlendirildiği" yönündeki ifadeleri oldu:
“O gün dünyanın en iyi hakemlerinden biri getirilecekti denildi. Bugün neden böyle bir açıklama yapılmıyor? Demek ki Galatasaray-Fenerbahçe maçları RAMS Park’ta başka, Kadıköy’de oynandığında sıradan bir maç haline geliyor diye düşünüyoruz.”
VAR vurgusu: “Umarım adaletli bir sistem kurulur”
İbrahim Hatipoğlu açıklamasının sonunda VAR hakemi atamasına da değinerek, adil bir karşılaşma temennisinde bulundu:
“Umarım orada iyi bir VAR hakemi de atanır, maç kazasız belasız sona erer. Bizim tek beklentimiz adil bir yönetimdir.”