Haziran ve ağustos ayları arasında açan keten çiçeğinden elde edilen bezir yağı sahip olduğu faydalar sayesinde uzun yıllar boyunca kullanılmaktadır. Keten yağı olarak da bilinen bu yağ Latin dilinde çok faydalı anlamına gelen Linum olarak bilinir. Eski Mısır döneminden bu yana keten tohumunun ekimi yapılır. Yassı, kokusuz, parlak ve kırmızıya çalan siyah renkli bu tohum yüksek miktarda yağ içerir.

Bezir Yağı Ne İşe Yarar?

Bezir yağı dendiğinde akla gelen ilk işlevi hafızayı güçlendirmesidir. Bu yağ ile dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri ısıl işleme maruz kalmaması gerektiğidir. En ideal kullanım alanları salatalar ve zeytinyağlı yemeklerdir. Düzenli olarak suyun içine atılıp tüketilen bezir yağı progesteron hormonunu düzenlemeye yardımcı olur. Böylece adet sancılarının önüne geçer. Aynı zamanda menopoz dönemleri için de kullanmaya uygundur.

Bezir Yağının Faydaları Nelerdir?

Yüksek besin değerlerine sahip olan bezir yağının içinde insan vücuduna faydalı olan çeşitli içerikler bulunur. Öne çıkan özellikleri arasında Omega 3 yağ asidi bakımından zengin olması vardır. Bu içeriği sayesinde kalp ve beyin sağlığını iyileştirmeye yarar. Bezir yağının diğer faydaları şu şekildedir:

·         Yemek artıklarının bağırsaktan geçiş sürecini kolaylaştırır. Bu sayede kabızlığı önler. Aynı zamanda kabızlık sonucu ortaya çıkan gaz, şişkinlik, sırt ağrısı ve yorgunluk sorunlarını da giderir.

·         Antioksidan bileşenler bakımından zengin bir yağdır. Bu özelliği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı dirençli olmayı sağlar.

·         Kanser hücrelerinin oluşumunu önler. Bunun yanı sıra oluşan tümörlerin yayılmasını engeller.

·         Yaş ilerledikçe azalan kolajenin üretilmesini sağlar. Bu sayede cildi besler.

·         Cilt dokusunun incelmesini engeller. Böylelikle kırışıklıkların oluşmasını önlenmiş olur.

·         Cildi sıkılaştırdığı için sarkmayı önüne geçer.

·         Egzamanın belirtileri olan ciltte kuruma, kaşınma ve kırmızı renge bürünme problemlerinin hafifletilmesinde etkilidir.

·         Cilde esneklik kazandırır.

·         Bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak bilinen Sjogren sendromunun etkilerini önler. Söz konusu sendromun oluşturduğu kuru ağız ve kuru göz semptomlarının yok etmeye yarar.

·         Tansiyonu ve kolesterolü düşürür.

·         İltihap oluşmasının önüne geçer. Eklem iltihaplanmalarında sıkça ortaya çıkan şişlik ve ağrı sorunlarını tedavi eder.

·         Safra kesesinde taş oluşma riskini önemli bir oranda azaltır. Aynı zamanda taşların düşürülmesine yardımcı olur.

·         Bezir yağı düzenli olarak ayaklara sürüldüğü taktirde nasırların verdiği tüm rahatsızlıkları giderir.

Bezir Yağı Zayıflatır Mı?

Besin değeri oldukça yüksek olan bezir yağı düşük kalori gerektiren zayıflama diyetlerinde kullanılabilir. Zayıflamak için özel olarak oluşturulan diyetlerin en büyük problemi bünyede yorgunluk, halsizlik ve isteksizlik yaratmasıdır. Diyete dahil edilen bezir yağı söz konusu sorunların yaşanmasını önler. İçinde bulunan antioksidan maddesi ile vücuttaki fazla sıvıyı dışarı atar. Ödem attırması zayıflama sürecinin çok kolaylaşmasına yarar. Bunun yanı sıra vücutta biriken yağların erimesine yol açan etkileri vardır.

Bezir Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Sayısız yararı bulunan bezir yağı bilinçsiz tüketildiği zaman yan etkilerini gösterebilir. Bezir yağı günde en fazla 2 kaşık kadar tüketilmelidir. Doz aşımında gaz, şişkinlik, ishal, bulantı ya da kusma gibi yan etkiler ortaya çıkar. Bunun yanı sıra mide ve bağırsak hastalığı olan kişilerin bezir yağı kullanırken dikkatli olması son derece önemlidir. Kan inceltici ilaç alanların bezir yağı kullanmadan bir doktora danışması gerekir.

Muhabir: Haber Merkezi