WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarını kullananlar için gizliliğinizi korumak büyük bir endişe kaynağıdır.
Akıllı telefonumuzu kaç kez gözetimsiz bıraktık, belki bir masada ve birinin sohbetlerimizi dinlediğini hissettik? İster iş görüşmeleri, ister kişisel mesajlar veya sadece fikir alışverişi olsun, herkesin özel sohbetlerimize erişebilmesi gerekmiyor. Bu nedenle, giderek daha fazla kullanıcı arşivlenmiş sohbetleri etkili bir şekilde nasıl gizleyeceklerini, böylece bilgilerini meraklı gözlerden nasıl koruyacaklarını merak ediyor.
Neyse ki hem WhatsApp hem de Telegram, konuşmaların gizliliğini yönetmek için çeşitli çözümler sunuyor; bunları arşivlemenize, gizlemenize ve hatta parolalar ve biyometrik kimlik doğrulama sistemleriyle korumanıza olanak tanıyor.
İletişiminizin güvenliğini artırmak isteyen herkes için basit ve net talimatlar sağlayarak, her iki platformda sohbetleri gizlemenin en etkili yöntemlerinin neler olduğuna birlikte bakalım. İşte bu konuda bilmeniz gereken her şey.
WhatsApp'ta sohbetler nasıl gizlenir
WhatsApp'ta sohbetleri gizlemek oldukça basit bir işlemdir, ancak gerçekten etkili olması için birkaç küçük numaraya ihtiyaç vardır. En acil çözüm sohbetleri arşivlemek , böylece ana ekrandan kaybolmalarını sağlamaktır. Ancak arşivlenen sohbetin her yeni mesaj aldığınızda tekrar görünmesini istemiyorsanız, belirli bir ayarı değiştirmeniz gerekir:
- Ayarlar > Sohbet'e gitmeniz gerekiyor .
- Yeni mesajlar gelse bile gizli kalmaları için Arşivlenmiş sohbetleri sakla seçeneğini etkinleştirin .
iPhone kullanıcıları için de süreç benzer, ancak birkaç küçük farkla: Sohbette sağdan sola kaydırın ve “Arşivle” seçeneğini seçin . Bunu geri getirmek için sohbetler ekranının üst kısmından arşivlenmiş sohbetlerin listesine erişebilir ve ters kaydırma yaparak bunları kolayca geri yükleyebilirsiniz.
WhatsApp sohbetlerinizi korumanın bir diğer etkili yöntemi ise parmak izi veya yüz tanıma kilidi kullanmaktır. Ayarlar > Gizlilik > Parmak İzi Kilidi ( veya iPhone'lar için Face ID ) bölümüne giderek , uygulamaya yetkisiz erişimi engelleyecek bu özelliği aktifleştirebilirsiniz. Bu, birisinin telefonunuz elinde olsa bile kimlik doğrulaması yapılmadan sohbetlerinize erişemeyeceği anlamına gelir.
Son olarak, daha fazla koruma için, belirli uygulamaları parola ile kilitlemenize olanak tanıyanlar gibi üçüncü taraf uygulamaları kullanmayı düşünebilirsiniz.
Telegram'da sohbetler nasıl gizlenir
Telegram , WhatsApp'a kıyasla konuşmalarınızı daha gelişmiş bir şekilde korumanız için bazı daha fazla seçenek sunuyor. Uygulama, sohbet arşivlemenin yanı sıra uçtan uca şifreleme kullanan ve kendini imha eden mesajlar gibi seçenekler sunan gizli sohbetler oluşturmanıza da olanak tanıyor.
Amacınız yalnızca bir sohbeti silmeden ana listeden gizlemekse, Android'de sohbete uzun basıp arşiv simgesini (aşağı oklu kutu) seçmekten oluşan arşivleme işlevini kullanabilirsiniz: sohbet , en üstte görünen Arşivlenmiş Sohbetler bölümüne taşınacaktır . iPhone'da da süreç benzerdir: Sohbette sağdan sola kaydırın ve "Arşivle"yi seçin.
Ancak Telegram'da arşivlenmiş sohbetler klasörünü tamamen gizlemek için ilginç bir seçenek var, sadece basılı tutun ve gizleme seçeneğini seçin . İncelemek için sohbet ekranını aşağı kaydırmanız yeterli.
Daha fazla koruma istiyorsanız, çeşitli avantajlar sunan gizli sohbetleri tercih edebilirsiniz:
- Uçtan uca şifreleme, mesajların yalnızca gönderen ve alıcı tarafından okunabilmesini sağlar.
- Belirli bir süre sonra otomatik olarak silinen, kendini imha eden mesajlar.
- Mesajların iletilmemesi, özel içeriklerin yanlışlıkla paylaşılmasını imkansız hale getiriyor.
Telegram'da gizli sohbet başlatmak için uygulamayı açmanız, kişilere gitmeniz ve alıcının adının yanındaki "üç nokta"ya tıklayıp " Gizli sohbet başlat " seçeneğini seçmeniz yeterli. Telegram, bu özelliklere ek olarak, istenmeyen erişimleri önlemek istiyorsanız kullanışlı bir önlem olan PIN kodu veya biyometrik kimlik doğrulama ile uygulamaya erişimi engellemenize de olanak tanır .
Kısacası WhatsApp ve Telegram'da sohbetleri gizlemek düşündüğünüzden daha kolaydır ancak gizliliğinizi maksimum seviyede tutabilmek için hangi araçları kullanmanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın, meraklı gözlerin mesajlarınıza erişmesini önlemek için gizlilik ayarlarınızı kendi lehinize olacak şekilde yapılandırmak için birkaç dakikanızı ayırmanız önerilir.