WhatsApp bildiğimiz gibi 2 milyardan fazla kullanıcısıyla dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulamasıdır. Meta yönetimine geçmesinden bu yana giderek daha da gelişerek şu anda aynı gruba ait Facebook ve Instagram gibi diğer uygulamalarla mükemmel bir şekilde entegre olmuş durumdadır.

WhatsApp hem arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim kurmak hem de iş amaçlı günlük hayatta kullanılıyor. Ancak giderek daha fazla insan, yeşil logolu meşhur uygulamayı terk edip alternatiflere yöneliyor. Telegram , özellikle daha fazla güvenlik ve gizlilik sunması nedeniyle son yıllarda giderek daha popüler hale gelen WhatsApp'ın rakip uygulamalarından biridir. Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in birkaç hafta önce bilgi doğrulamayı bırakacağını duyurmasının ardından, en çok indirilen uygulamalar arasında yeni bir mesajlaşma uygulamasının zirveye oturduğunu gösteren son istatistikler var . Telegram'ı bile geride bırakan, en güvenli mesajlaşma uygulaması olarak kabul edilen Signal'den bahsediyoruz . İnsanların bilgilerinin gizliliği ve mahremiyeti konusunda giderek daha fazla endişe duyduğu görülüyor. Ve Signal bunun için bir uygulama olmayı vaat ediyor. Bakalım nasıl çalışıyor.

Signal uygulaması giderek daha fazla indiriliyor

Signal Private Messenger uygulaması, 2013 yılında Twitter'da ürün güvenliğinden sorumlu kriptograf ve eski yönetici Moxie Marlinspike ile WhatsApp'ın kurucularından Brian Acton'ın bir araya gelmesiyle doğdu . Başlangıçta Facebook'la bütünleşmesi düşünülüyordu ancak Acton'ın 2017'de Facebook'tan ayrılması oyunun kurallarını değiştirdi. Ertesi yıl, 50 milyon dolarlık sıfır faizli finansman turuyla Signal uygulaması doğdu. Acton'ın başkanlığını yaptığı kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Signal Vakfı tarafından yönetiliyor . İşte WhatsApp'ın ilk farkı. Signal aslında kâr amacı gütmeyen, ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Hem Android'de Play Store'dan, hem de iPhone'da App Store'dan indirilebiliyor.

ChatGPT nasıl çalışır ve OpenAI'nin yapay zekası nasıl kullanılır? ChatGPT nasıl çalışır ve OpenAI'nin yapay zekası nasıl kullanılır?

Elon Musk gibi kişiler ve Avrupa Birliği'nin kendisi, gizlilik ve güvenlik açısından bunu defalarca en iyi uygulama olarak önerdi. Mesajlaşmanıza, fotoğraf/görüntü alışverişinde bulunmanıza, sesli/görüntülü görüşmeler yapmanıza olanak tanıyan Signal'in en güçlü yanı, konuşmaları koruyan uçtan uca şifrelemesidir.

Signal, Extended Triple Diffie-Hellman (X3DH) protokolünü, Double Ratchet algoritmasını, ön anahtarları birleştiren ve şifreleme ilkelleri olarak Curve25519, AES-256 ve HMAC-SHA256'yı kullanan tek mesajlaşma sistemidir.

Uygulama mesajların ve aramaların içeriklerine erişemez veya bunları şifreleyemez. Uygulama, geçici olarak çevrimdışı olan cihazlara iletilmek üzere uçtan uca şifrelenmiş mesajları yalnızca kendi sunucularında sıraya koyar. Mesaj geçmişi sunucularda değil cihaz hafızasında saklanır. Kriptografik anahtarlar, push token'ları ve çağrıları kurmak ve mesajları iletmek için gereken diğer materyaller gibi bazı bilgiler sunucularda saklanır; ancak bunlar mesajların doğru şekilde gönderilip alınmasını sağlamak için gereken en az düzeydedir.

Bu nedenle, özellikle hayatta kalmak için kâr elde etmek zorunda olan bir şirket olan WhatsApp'ın sunduğu gizlilik ve güvenlik konusunda bazı şüphelerin ortaya çıkmasından sonra Signal giderek popülerleşiyor. Bunu da kullanıcıların hassas verilerini riske atarak yapabilir.

Kaynak: Teknoloji Servisi