Ege Denizi'nde son dönemde artan sismik hareketlilik, uzmanların dikkatini çekiyor. Kapadokya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, bu depremlerin çoğunun 7 kilometre derinlikte meydana geldiğini belirterek, "Böyle bir standart deprem aktivitesi yok. Bu, ciddi bir magmatik aktivitenin varlığına işaret ediyor olabilir" dedi.

Magmatik aktivite şüphesi

Son depremlerle ilgili olarak Anadolu levhasının hareketlerini inceleyen uzmanlar, bu bölgede olağandışı bir durumun söz konusu olduğunu vurguluyor. Almanya'daki Göttingen Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, Türkiye'den İran'a uzanan 1500 kilometrelik bir yarık oluşumu tespit edilmişti. Gökçeoğlu, bu durumun yeni bir bilgi olmadığını ancak bilimsel açıdan önemli bir çalışma olduğunu belirtti.

Ay yıldızlı bayrağınızı en uygun fiyata alın Ay yıldızlı bayrağınızı en uygun fiyata alın

Deprem analizleri ve geleceğe dair öngörüler

Gökçeoğlu'na göre, bölgedeki depremler, sıklıkla görülen fay hareketlerinden farklı bir dinamiğe sahip olabilir. "Güneydoğu Anadolu bindirmesi dediğimiz Arap plakasının, Anadolu plakasıyla çakıştığı bölge zaten hareketli bir alan. Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatları da aktif durumda. Ancak, Ege'deki horst-graben sisteminin de dikkatle incelenmesi gerekiyor" dedi.

Yeni veriler ne anlama geliyor?

Bu gelişmeler, bölgedeki deprem risk analizlerini ve mühendislik yaklaşımlarını yeniden değerlendirme gerekliliğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, magmatik aktivitelerin fay hareketleriyle nasıl bir etkileşim içinde olduğu konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi