Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, emeklilikte çifte maaş alma dönemi sona eriyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanların emekli maaşı alırken çalışmaya devam etmeleri durumunda maaşlarını kaybedeceğini açıkladı. Ancak bu düzenleme her emekliyi kapsamayacak.
1 Ekim 2008 kritik tarih!
SGK uzmanları, düzenlemenin yalnızca 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanları etkilediğini belirtti. Bu tarihten önce sigorta girişi bulunanlar, emekli olduklarında hem emekli maaşı hem de çalıştıkları işten maaş alabilecek. Ancak, bu tarihten sonra sigortalı olanlar, emekli maaşı alırken çalışmaya devam ederse maaşları kesilecek.
Çifte maaş alanlar ne yapacak?
Mevcut sistemde 1 milyon 943 bin 579 emekli, emekli maaşı alırken sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam ediyor. Ancak yeni düzenlemeye göre, 2008 sonrası sigorta girişi olanlar bu haklarını kaybedecek. Uzmanlar, bu düzenlemenin ekonomik olarak çalışmaya devam etmek zorunda olan emeklileri zora sokabileceğini ifade ediyor.
Sosyal güvenlik reformu neden yapıldı?
1 Ekim 2008, Sosyal Güvenlik Reformu’nun yürülüğe girdiği tarih olarak kabul ediliyor. Yapılan değişikliklerle sosyal güvenlik sisteminin daha süredirilebilir hale getirilmesi amaçlanıyor. SGK destek primi ile çalışma uygulamasının sona erdirilmesi de bu reformun bir parçası olarak hayata geçirildi.
Kimler etkilenmeyecek?
2008 öncesi sigortalı olanlar bu düzenlemeden etkilenmeyecek. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, "2008 öncesi sigortalı olanlar emekli maaşı alırken çalışmaya devam edebilecek" dedi.
Düzenleme öncesi ve sonrası farklar
Sigorta Girişi Tarihi | Durum |
---|---|
1 Ekim 2008 Öncesi | Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek emekli maaşı alabilir ve çalışmaya devam edebilir. |
1 Ekim 2008 Sonrası | Emekli maaşı alırken çalışmaya devam ederse maaş kesilecek. |
Emekliler neden çalışmak zorunda kalıyor?
Birçok emekli, aldıkları maaşın geçinmek için yetersiz olduğunu belirterek çalışmaya devam etmek zorunda olduklarını söylüyor. Uzmanlar, sosyal güvenlik reformlarının emekli maaşlarını artıracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor.