Vatandaş borç batağında: Kart kullanımında rekor artış Vatandaş borç batağında: Kart kullanımında rekor artış

Bazı zincir marketlerin Et ve Süt Kurumu (ESK) ile anlaşarak etin kilosunu 399 TL’de sabitlemesi, kasapları zor durumda bırakırken, şimdi de karkas et fiyatlarında yaşanan artış sektörü sarsıyor.

İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, besicilerin fiyat artışı beklentisiyle hayvan kesimini azalttığını belirtti. Bu durumun arz sıkıntısı yaratarak karkas etin kilosuna 15 TL zam getirdiğini ifade etti.

Karkas ette artan maliyet, tüketiciye zam olarak yansıyor

Prestij Et sahibi Samed Burultay, karkas etin maliyetinin 420 TL’den 435 TL’ye yükseldiğini ve bunun perakende satış fiyatına 25-35 TL zam olarak yansıyacağını söyledi.

Marketlerde sabit fiyat politikası nedeniyle küçük esnafın satışlarının ciddi oranda düştüğünü vurgulayan Burultay, 1,5 tonluk haftalık satışlarının yarıya indiğini belirtti.

Kasaplar çözüm için yerli üretimin desteklenmesini istiyor

Kasaplar, ESK’nın ithal et tedarik etmesinin yerel esnafı zor durumda bıraktığını savunuyor. Burultay, kira, işçilik ve diğer maliyetlerin eklenmesiyle etin en az 650-700 TL’ye satılması gerektiğini ancak fiyatları aşağı çekmelerine rağmen talebin düştüğünü belirtti.

Yerli üreticinin desteklenmesi ve ithalat yerine yerel üretime teşvik verilmesi gerektiğini savunan kasaplar, yerli üreticinin korunmasının uzun vadede fiyatları dengeleyeceğini dile getirdi.

Kaynak: Ekonomi Servisi