Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON), Türkiye genelinde bölgelere göre güncellenmiş karkas et kesim fiyatlarını duyurdu. Açıklanan veriler, kırmızı et piyasasında dalgalanmaların ve maliyet artışlarının etkilerini gözler önüne serdi.

Batman’da kırmızı et 600 TL’yi gördü: Balığa talep arttı! Batman’da kırmızı et 600 TL’yi gördü: Balığa talep arttı!

Bölgelere Göre Karkas Et Fiyatları (2 Mart 2025)

UKON tarafından açıklanan verilere göre dana ve kuzu etinin kilogram fiyatları bölgelere göre şu şekilde belirlendi:

Bölge Dana (Esk. Hariç) (TL/Kg) Kuzu (Esk. Hariç) (TL/Kg) Dana (TL/Kg) Kuzu (TL/Kg)
Ege Bölgesi 416.00 540.00 370.67 453.33
Akdeniz Bölgesi 400.00 445.00 380.00 412.00
Marmara Bölgesi 416.40 549.00 393.66 504.17
İç Anadolu Bölgesi 415.00 466.10 395.71 439.52
Doğu Anadolu Bölgesi 411.25 427.50 385.00 398.00
Güneydoğu Anadolu 406.70 455.00 375.03 411.25
Karadeniz Bölgesi 420.00 485.00 420.00 485.00
Ortalama 412.19 481.09 388.58 443.32

Fiyatlardaki Değişim Oranları

Açıklanan fiyatlara göre dana ve kuzu etinde dönemsel artışlar dikkat çekiyor. Geçen aya kıyasla dana etinde %7,10, kuzu etinde ise %5,90 oranında artış yaşandı. Yıllık bazda ise dana etinde %33,60, kuzu etinde %26,60 oranında bir fiyat yükselişi gözlemlendi.

Kredi kartı nakit avans limitlerinde değişiklik yolda! Yeni düzenleme geliyor Kredi kartı nakit avans limitlerinde değişiklik yolda! Yeni düzenleme geliyor

Kırmızı Et Fiyatları Neden Yükseliyor?

Sektör temsilcileri, fiyatlardaki artışın başlıca nedenlerini şu şekilde sıralıyor:

Üretim maliyetlerindeki artış: Yem, enerji ve işçilik giderlerindeki yükseliş fiyatları doğrudan etkiliyor.

Arz-talep dengesi: Ramazan ayı ve artan talep, fiyatları yukarı çekiyor.

Küresel ekonomik koşullar: Döviz kurundaki değişimler, ithal hayvancılık maliyetlerini artırıyor.

Tüketiciler, önümüzdeki dönemde fiyatların nasıl şekilleneceğini merakla beklerken, uzmanlar kırmızı et piyasasındaki dalgalanmaların devam edebileceğine dikkat çekiyor.

Kaynak: Ekonomi Servisi