Siyaset

Özgür Özel, TÜİK'e sert çıktı: Emeklilerden para çalıyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TÜİK'e "Gerçek enflasyon yüzde 127 iken, yüzde 64 diye açıklıyor. Emekliye zam verilirken bu açıklanan resmi enflasyon rakamları dikkate alındığında, her emeklinin cebinden para çalıyor." diyerek sert çıktı. Özel en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olması gerektiğini de ifade etti.

Abone Ol

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin genel merkezinde emeklilerle bir araya geldi. Özel'in gündeminde en düşük maaşı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilen emekliler vardı.

'TÜİK EMEKLİNİN CEBİNDEN PARA ÇALIYOR'

Emekliye zam verilirken, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının baz alındığını vurgulayan Özel, TÜİK'e tepki göstererek "Gerçek enflasyon yüzde 127 iken, yüzde 64 diye açıklıyor. Emekliye zam verilirken bu açıklanan resmi enflasyon rakamları dikkate alındığında, her birinizin cebinden para çalıyorlar." dedi.

'ÜNİVERSİTE HOCALARI ENFLASYONU YÜZDE 127 BULMUŞ!'

Özel'in "Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) diye bir kuruluş var. Nereden, nasıl hesap yaptığını açıkça paylaşıyor. TÜİK'in yüzde 64 olarak bulduğu enflasyonu üniversite hocaları yüzde 127 bulmuş. Fiyatlar yüzde 140, yüzde 160 artarken, ortalama enflasyon yüzde 127 iken size verilen zam ortada" açıklaması dikkat çekti.

'EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI'

Özel, "Emekli maaşı hiç olmazsa asgari ücret kadar olmalı" diyerek partisinin önerilerini şöyle sıraladı

"Bir kere en düşük emekli maaşı hiç olmazsa asgari ücret kadar olmalı. Bugün 10 bin lira, 17 bin liraya derhal çıkmalı. Kalıcı bir düzenleme yapılmalı. Eğer bu yapılırsa emekliler, siyasetçilerin gözlerine bakmak zorunda kalmazlar. Bir standarda bağlanmış olur.

Ayrıca, en düşük maaşın asgari ücretten az olması, en düşük emekli maaşının temel maaş olmasını kabul etmek anlamına da gelmiyor. 2002 yılında emeklilerin çok azı en düşük emekli maaşını alıyordu ve ortalama emekli maaşı en düşük emekli maaşından çok yukarıda bir yerdeydi. Şimdi ortalama emekli maaşı, neredeyse en düşük emekli maaşı kadar. Bu değişmeli.

Bunun olması için, prim güncelleme kat sayıları artırılmalı, aylık bağlama oranları ve aylıkların alt sınırları artırılmalı. 5510 Sayılı Kanun’da neyi bozdularsa düzeltmek gerekiyor"