Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır için kritik bir uyarıda bulundu. 6 Şubat depreminin Doğu Anadolu Fayı üzerinde gerçekleştiğini belirten Görür, esas büyük tehdidin Bitlis-Zagros fayı kaynaklı olacağını ifade etti. "Bu fay harekete geçtiğinde asıl büyük felaket o zaman olacak" dedi.

Diyarbakır'ın depreme dirençli hale getirilmesi mümkün mü?

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "6 Şubat Depreminin Yıl Dönümünde Deprem Dirençli Kentler" panelinde konuşan Naci Görür, Diyarbakır'ın depreme dirençli hale getirilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

"Deprem bizim kaderimiz değildir. Bilim ve teknoloji ile depreme dirençli kentler yaratabiliriz" diyen Görür, Kahramanmaraş depremlerinden sonra uyarıların dikkate alınmadığını vurgularken, benzer bir durumun Diyarbakır için de yaşanabileceğine dikkat çekti.

Asıl büyük tehdit Bitlis-Zagros fayı

Görür, Diyarbakır'ı etkileyecek en kritik fay hattının Bitlis-Zagros fayı olduğunu belirtti. "Doğu Anadolu Fayı ve Bitlis-Zagros Fayı, Diyarbakır'ın deprem riskini yüksek hale getiren iki ana faydır. 6 Şubat depremi Doğu Anadolu Fayı'ının etkisiydi. Ancak esas yıkıcı etki Bitlis-Zagros Fayı harekete geçtiğinde yaşanacaktır." dedi.

Deprem felaketi öngörülebilir mi?

Naci Görür, depremin önceden tahmin edilemeyeceğini ancak bilimsel verilere dayanarak belirli senaryolar geliştirilebileceğini söyledi. "Deprem ne zaman olacak bilemeyiz ama bilim bize depremin nerede olabileceğini söyleyebilir. Geçmişte yaşanan depremler bir yerde tekrar yaşanabilir. Bu kesin bir gerçektir.**

Görür, "Yer bilimlerinde bir kaide vardır: Bir yerde bir deprem olursa, belirli bir zaman sonra aynı yerde benzer büyüklükte bir deprem daha olur. Bu kesin sapmaz, matematik gibidir" dedi.

İktidar gitmeyecek mi? Yıldıray Oğur'dan CHP'ye kritik uyarı İktidar gitmeyecek mi? Yıldıray Oğur'dan CHP'ye kritik uyarı

Diyarbakır için acil eylem planı gerekiyor

Görür, Diyarbakır'ın depreme dirençli hale getirilmesi için şu adımlara dikkat çekti:

  • Depreme dayanıklı şehir planlaması yapılmalı.

  • Riskli binalar tespit edilerek yıkılmalı ya da güçlendirilmeli.

  • Afet bilinci oluşturularak halk eğitilmelidir.

  • Kamu kurumları ve yerel yönetimler koordineli çalışmalıdır.

Görür, "Depremi beklemek yerine ona hazırlanmalıyız. Yüksek binalar yerine sağlam ve yatay mimari tercih edilmelidir." dedi.

Kaynak: Yenidevir.com.tr