Maydanoz bitkisi, dünya genelinde kullanımı tercih edilen bitkiler arasında yer alır. Türk mutfağında da oldukça önemli bir yere sahip olan bu bitki, yemeklerin daha lezzetli olmasına imkan sunar. Yemeklerin içerisinde pişmiş hali ile tüketilebilen maydanoz, salata ve soğuk sandviçlerin içerisinde de çiğ olarak tüketilebilmektedir.

Maydanozlar, düz yapraklı ve kıvırcık yapraklı olmak üzere iki farklı çeşide sahiptir. Düz yapraklı maydanozlar İtalyan Maydanozu, kıvırcık yapraklı maydanozlar ise Fransız Maydanozu olarak bilinmektedir. Ancak bu iki türün yaprak formları dışında ayrı bir özellikleri ya da farklı bir kullanımları bulunmaz. Her iki maydanoz türü de insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Maydanoz Bitkisinin Faydaları

Maydanoz saplarının faydalarına ve bu sapların nasıl kullanılacağına değinmeden önce, genel olarak bu aromatik bitkinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinmekte fayda olacak. İşte maydanozun insan sağlığına olan yararları;

* Maydanoz güçlü ve doğal antioksidan kaynakları arasında yer alır. Bu özelliği ile vücuttaki serbest radikaller ile savaşarak hücresel hasarın engellenmesini sağlar

* Bağışıklık sistemini güçlendirir

* Lif bakımından zengin olan bu bitki, sindirim sistemi sağlığını destekler

* Kabızlığın önüne geçer ve mevcut sorunun tedavi edilmesini sağlar

* İdrar söktürücü etkisi ile böbreklerin daha fazla sıvı atmasını sağlar. Bu sayede de vücuttaki ödemin atılmasına destek verir

* Folik asit ve potasyum sayesinde kardiyovasküler hastalıkların meydana gelmesini engeller. Aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesini sağlar

* Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir

* Apigenin adlı flavonoid, inflamasyonun azaltılmasında etkilidir

* A vitamini ve C vitamini içeriği sayesinde cilt üzerinde olumlu etkilere sahiptir

* Düşük kalorili ve yüksek lif içeriği ile kişilerin kilo verme sürecini destekler

Maydanoz Sapının Faydaları

Maydanoz bitkisi yemek ya da salatalarda kullanılmak için ince ince kıyılır. Bu işlem sırasında birçok kişi maydanozun sap kısımlarını ayırır ve çöpe atar. Ancak maydanozun sapları da aynı maydanoz gibi tüketilebilir özelliklere sahiptir. Maydanoz sapının insan sağlığına faydaları arasında şunlar yer alır;

* Maydanoz sapı yüksek oranda lif içerir. Bu özelliği ile sindirim sistemi sorunlarının giderilmesini ve aynı zamanda sindirim sistemi sorunlarının tedavi sürecinin hızlandırılmasında etkidir

* Yüksek oranda C vitamini içeren maydanoz sapı, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar

* Mineral bakımından da zengin olan maydanoz sapı, vücutta serbest radikallere karşı koruma sağlar

Maydanoz Sapı Nasıl Kullanılır?

Maydanoz sapı, yapraklarına nazaran ince dilimler halinde kesilerek hem yemeklere hem de salatalara eklenebilir. Aynı zamanda saplar buzlukla muhafaza edilerek, gerektiğinde çorbaların içerine ilave edilebilir. Oldukça sağlıklı olan maydanoz sağı, aynı maydanoz bitkisi gibi kullanılarak tüm faydalarından yararlanılabilir.

Maydanoz Suyu Nasıl Yapılır?

Yemek ve salatalarda kullanılan maydanoz, özellikle detoks ürünleri içinde de yer alır. Maydanozun suyunun elde edilmesi ile bu bitkinin tüm faydalarından kolaylıkla yararlanılabilir. Maydanoz suyu yapmak için maydanozun yapraklarını, yeteri orandaki suyu blender ya da mikser yardımı ile karıştırmanız yeterlidir. Bunun için ilk olarak maydanozun yapraklarının blendere atılması ve kıyılması gerekir. Ardında üzerine su ilave edilir ve püre haline getirilir. Dileyenler limon suyu ya da farklı bir meyve sunu da bu karışıma ilave edebilir. Ardından bir süzgeç yardımı ile ya da tülbent kullanımı ile taze maydanoz suyu elde edilir.

Muhabir: Haber Merkezi