ABD merkezli Transatlantic Petroleum, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde önemli bir petrol arama ve üretim projesine imza atıyor. Yaklaşık 10 milyon liralık yatırımla yürütülecek olan proje kapsamında, yılda 28 bin 800 ton ham petrol çıkarılması ve depolanması hedefleniyor.

Sur ilçesinde petrol üretimi için düğmeye basıldı

Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içinde iki ayrı sondaj kuyusu açılacak. Yapılacak çalışmalar neticesinde, günlük yaklaşık 80 ton ham petrol üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İstanbul’da kira fiyatları rekor seviyeye ulaştı! İstanbul’da kira fiyatları rekor seviyeye ulaştı!

Söz konusu yatırım, Transatlantic Petroleum Ham Petrol ve Doğal Gaz Arama ve Üretim A.Ş. tarafından yürütülecek. Şirket, ARİ/TRS/K/M44-B2-1 ruhsatlı alanda petrol arama, çıkarma ve depolama çalışmalarına başlayacak.

10 milyon liralık dev yatırım! İşte projenin detayları

Transatlantic Petroleum, bölgede petrol üretimi için Yeniev-14 ve Yeniev-15 adı verilen iki lokasyonda çalışma yapacak. Sismik çalışmalar sonrası açılacak sondaj kuyuları, petrolün varlığı ve kalitesi hakkında veriler sağlayacak. Eğer bu veriler olumlu çıkarsa, üretim ve depolama süreci başlatılacak.

Öngörülen üretim miktarları:

  • Günlük petrol üretimi: 80 ton
  • Yıllık petrol üretimi: 28 bin 800 ton
  • Depolama kapasitesi: 10 adet 500 m³’lük tank ile yıllık 5 bin m³

Ham petrol üretimi nasıl gerçekleştirilecek?

Şirket, petrol çıkarma sürecinde modern sondaj ve depolama yöntemleri kullanacak. İlk olarak toprak analizleri ve sismik çalışmalar yapılacak. Ardından açılacak kuyulardan çıkarılan petrolün debisi ve kalitesi ölçülerek üretime devam edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

Eğer üretim sürecine geçilirse, ham petrol çıkarıldıktan sonra 10 adet dev tankta depolanacak. Böylece lojistik ve rafineri süreçleri için hazır hale getirilecek.

Çıkan gaz boşa gitmeyecek! İşte yeni ısınma yöntemi

Yapılacak petrol çıkarma işlemleri sırasında doğal gaz çıkışı da bekleniyor. Proje kapsamında bu gazın değerlendirilmesi için özel bir sistem kurulacak.

  • İdari binaların ısıtılmasında bu gaz kullanılacak.
  • Fazla gaz ise flare sisteminde yakılacak, böylece çevresel etki en aza indirilecek.

Bu adım, enerji verimliliğini artırarak çevresel etkileri minimize etmeyi hedefliyor

Kaynak: Yenidevir.com.tr