Süt üreticileri, artan maliyetler karşısında zarar etmeye devam ediyor. Türkiye Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), Şubat ayı için 1 litre çiğ süt üretim maliyetini hesaplayarak, üreticilerin litre başına 6,25 TL zarar ettiğini ortaya koydu.

1 litre çiğ süt üretim maliyeti arttı

TÜSEDAD'ın hesaplamalarına göre, Şubat ayında 1 litre çiğ sütün üretim maliyeti bir önceki aya göre 58 kuruş artarak 19,58 TL'ye yükseldi. Ancak, Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından belirlenen süt alım fiyatı 17,15 TL olarak açıklandı. Bu durum, süt üreticilerinin maliyetinin altında bir fiyatla süt satmasına neden oluyor.

Yem Fiyatlarındaki Artış Maliyetleri Yükseltiyor

• Kuru yonca otu fiyatlarında %12'lik artış

• Dane arpa fiyatlarında %11'lik artış

• Gebe düve ve kesim fiyatlarındaki yükseliş rasyon maliyetini düşürse de toplam maliyeti azaltamadı

Süt fiyatları dengelenmezse ne olur?

TÜSEDAD, süt üreticisinin zararının devam etmesi halinde sektörde ciddi bir dengesizliğe yol açabileceğini belirtiyor. Dernek yetkilileri, hem çiğ süt hem de et üretiminin sürdürülebilirliği için fiyat düzenlemesi gerektirdiğini vurguluyor.

Tavsiye edilen fiyatlar

• Soğutulmuş çiğ süt: 25,2 TL/lt

Dolar, Euro ve Sterlin bugün ne kadar? 14 Mart 2025 döviz kuru fiyatları Dolar, Euro ve Sterlin bugün ne kadar? 14 Mart 2025 döviz kuru fiyatları

• Sıcak süt: 23,4 TL/lt

Ancak mevcut piyasa koşullarında bu fiyatların uygulanması oldukça zor görünüyor.

Çözüm için ne yapılmalı?

Uzmanlar, süt üreticisinin ayakta kalabilmesi için devlet desteğinin artması ve piyasa şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söylüyor. Aksi halde süt üreticisinin sektörden çekilmesi, uzun vadede tüm hayvancılık endüstrisini olumsuz etkileyebilir.

Kaynak: Tarımdan Haber