Adli ve idari yargı hakimliği sınavına kimlerin girebildiği, bu sınavlara girebilmek için belli bir yaş şartının olup olmadığı gibi sorular kariyer planlaması yapan kişiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. İlk olarak şunu belirtmek gerekir ki, adli ya da idari yargı hakimi olmak isteyenlerin ilk olarak belli üniversite bölümlerinden mezun olması gerekir.

Adli ve idari yargı hakimliği kariyeri düşünenler hukuk fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi ile siyasal bilimler fakültesinden mezun olmalıdır. Adli yargı hakimliği için kişilerin hukuk fakültesinden mezun olma şartı vardır. Aynı zamanda idari yargı hakimi olmak isteyenlerin ise iktisadi ve idari bilimler fakültesinden ya da siyasal bilimler fakültesinden mezun olması zorunludur.

Yaş Sınırı Nedir?

İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları ya da siyasal bilimler fakültesi mezunları sadece idari yargı hakimliği sınavına girebilme hakkına sahiptir. Aynı zamanda bu kişilerin sıvana girecekleri tarih itibari ile otuz beş yaşını doldurmamış olması da zorunlu olan şartlar arasında yer alır.

Hukuk fakültesi mezunları adli hakimlik sınavına ve idari yargı hakimliği sınavına giriş hakkına sahiptir. Bu kişiler için de geçerli olan yaş sınırı otuz beş olarak belirlenmiştir. Avukatlar için ise bu durum farklılık göstermektedir. Hukuk fakültesi mezunu olup üç yıl boyunca avukatlık yapmış olan kişiler otuz beş yaşını doldurana kadar hem adli yargı hakimliği sınavına hem de idari yargı hakimliği sınavına girmek hakkına sahiptir.

35 Yaşını Geçen Avukat Sınava Girebilir Mi?

Hukuk fakültesi mezunu olup üç yıl boyunca avukatlık yapmış olan kişiler otuz beş yaşını doldurana kadar idari yargı hakimliği ile adli yargı hakimliği sınavlarına girebiliyor. Ancak otuz beş yaşını doldurmuş kişiler kırk beş yaşına kadar sadece avukatlıktan geçiş hakimlik sınavına girebilme hakkına sahip oluyor.

Adli Hakim ile İdari Hakim Arasındaki Fark Nedir?

Adli hakimlik sınavının kazanılması halinde hakim ya da Cumhuriyet savcısı olunabilir. Adli hakimlikte ceza ve hukuk mahkemelerinde hakimlik yapılabilir, ceza mahkemelerinde ise savcılık görevi yapılabilir. İdari hakim olunması halinde idari ve vergi mahkemelerinde hakimlik yapılabilir.

Türkiye'nin her ilinde ve küçük ilçeler dahil olmak üzere birçok ilçesinde hukuk ve ceza mahkemeleri bulunur. Ancak idari mahkemeler belli sayıda ilde ve şehir merkezlerinde yer almaktadır.

Sınav Süreleri

Hakimlik sınavı adli ve idari yargı hakimlik sınavları olarak ikiye ayrılmaktadır. İlk olarak tüm adaylar ortak genel kültür sınavına tabi tutulur. Sonrasında ihtisaslaşma istedikleri alana göre sınav oturumları değiştirilir. Adli yargı hakimlik sınavı avukat olanlarla yeni mezunlar şeklinde de iki farklı kategoride yapılır. Genel kültür ve genel yetenek sorularının çözümü için idare hakimlik sınavı süresi elli dakikadır. Toplamda otuz beş sorunu yer aldığı sınavda sadece idari hakim olmak isteyenler yer alır.

Sınav Konuları

İdari hakimlik sınav konuları içerisinde idari yargı, ceza hukuku, borçlar hukuku, vergi ve vergi usul hukuku, iktisat ve maliye konuları yer alır. Kişiler ortak alan yani genel kültür sınavını bitirdikten sonra idari yargı hakimliği için girilecek sınav oturumunda otuz beş adet soru çözümüne başlar.

Adli yargı hakimlik sınav konuları içerisinde ise borçlar hukuku, ceza hukuku, CMK, ticaret hukuku, icra iflas hukuku konuları yer alıyor.

Muhabir: Haber Merkezi