Konya Şehir Hastanesine başvuran 83 yaşındaki hastanın mesanesinden 250'nin üzerinde taş çıkarıldı.
Konya'da yaşayan 83 yaşındaki Süleyman Tokgöz, Konya Şehir Hastanesi Üroloji Polikliniğine çeşitli şikayetlerle müracaatta bulundu.
Üroloji Uzmanı Burak Yılmaz tarafından yapılan muayenede, Tokgöz'ün mesanesinde çok sayıda taş olduğu görüldü ve prostat büyümesi rahatsızlığı bulunduğu tespit edildi.
Ameliyata alınan Tokgöz'ün mesanesinden 250'nin üzerinde taş çıkarıldı.
Konya Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Burak Yılmaz, AA muhabirine, hastanın tomografisinde mesanesinde çok sayıda taş gördüklerini anlattı.
Gerekli tetkiklerin ardından hastayı prostat ve mesane taşına yönelik ameliyata aldıklarını ifade eden Yılmaz, "Ameliyat yaklaşık 2 saat sürdü. Normalde bu kadar çok miktarda taş görmeyiz. Hastanın mesanesinde en büyüğü yaklaşık 2 santimetre çapında 250-300 taş mevcuttu. Taşları ve prostatı çıkardık. Başarılı bir ameliyat oldu. Hastanın genel durumu iyi." dedi.
Konya Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği İdari Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Bilal Hamarat da erkek hastalarda 50 yaşından sonra prostat hastalıklarının sık görüldüğünü, buna bağlı olarak mesane taşlarının oluşabileceğini söyledi.
Hamarat, özellikle idrar yapmakta zorluk çeken ve idrar yolu kanaması olan hastaların geciktirmeden üroloji uzmanına başvurması gerektiğini vurgulayarak, "En sık karşılaştığımız şikayetler, idrarda kanama, idrar yaparken zorlanma, sık sık idrara çıkma, geceleri idrara kalkma ya da hiç idrar yapamama. Hastamız Süleyman Tokgöz'de de bu şikayetler vardı, şimdi taburcu ediyoruz." diye konuştu.
- "Bu kadar taşı görünce şaşırdım. Şimdi çok iyiyim"
Süleyman Tokgöz de sık sık idrara gitme ve idrarda kanama şikayetiyle hastaneye başvurduğunu belirtti.
Tokgöz, "Bugünüme şükür. Bu kadar taşı görünce şaşırdım. Şimdi çok iyiyim. Doktorlarıma çok teşekkür ederim." ifadesini kullandı.
Mesane Taşı Nasıl Oluşur?
Mesane Taşı Risk Faktörleri Nelerdir?
Mesane taşları, idrar yaptıktan sonra mesanede kalan konsantre idrarın içeriğindeki minerallerin birleşerek kristalize olmasıyla ortaya çıkar. İdrarın yüzde 90'ından fazlası sudur. Geri kalanı ise tuz gibi mineraller ve protein gibi atık ürünler içerir. Konsantre idrar, içerdiği atık ve mineral türlerine bağlı olarak farklı renklerde olabilir.
Mesane taşları 50 yaşın üstündeki erkeklerde sık görülür.
Mesane taşı nasıl oluşur sorusuna konsantre idrarın mesanenin tamamen boşaltılamaması sonucunda oluşur denilebilir. Bu risk faktörleri arasında prostat büyümesi, mesane boşaltım problemleri, mesanede divertikül ve idrar yolu enfeksiyonları sayılabilir. Tedavi edilmezse, mesane taşları enfeksiyonlara, mesane çıkımında tıkanıklığa, işeme zorluklarına, idrarda kanamaya ve diğer komplikasyonlara yol açabilir.
Mesane taşı idrar yaparken ağrı, idrarda kan görülmesi veya idrar renginin çok koyu olması gibi belirtilerle anlaşılabilir. Belirtilerin görülmesi halinde mutlaka doktora başvurmak gereklidir.
Mesane Taşı Oluşumuna Neden Olan Faktörler
Kişi idrara çıktığı zaman mesanesini tam olarak boşaltamazsa, kalan artık idrar içinde kristalleşme ve takiben mesane taşları oluşabilir. Mesaneyi tamamen boşaltamama sorunu ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı tıbbi sorunlardan kaynaklanabilir.
Mesane taşı risk faktörleri – Taş oluşumunda yaş etkili mi?
Mesane taşı oluşumunu destekleyen bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörleri önlenememektedir. Erkeklerde özellikle yaşlandıkça mesane taşları kadınlara göre daha sık gelişir. Burada en önemli faktör prostat büyümesidir. Ciddi spinal yaralanmalar ve pelvik bölgede kas kontrolünün kaybı olan kişiler mesanelerini tamamen boşaltamazlar. Mesane çıkış tıkanıklığı da taş oluşumuna neden olabilir. Mesane taşı nedenleri ise şu şekildedir;
Prostat büyümesi: Prostat büyümüş ve idrar yoluna baskı uyguluyor, bu nedenle idrarı yaparken mesanedeki idrarın tamamı boşaltılmıyorsa, tedavi hem taşın alınması hem de prostat büyümesinin tedavisini içermelidir.
Nörojenik mesane: Mesane ve sinir sistemi arasındaki sinirler hasar görürse, mesane tamamen boşalmayabilir, artık idrar kalır ve bu da mesane taşı oluşumuna neden olur.
Mesane iltihabı: İdrar yolu veya radyasyon tedavisinin enfeksiyonları mesanenin genişlemesine ve mesanenin tam olarak boşalmamasına neden olabilir.
Böbrek taşı: Böbreklerde küçük taşlar oluşabilir ve bu taşlar mesaneye ilerleyerek mesane taşı oluşumuna katkıda bulunabilir.
Mesane taşı nedenleri aslında mesanenin tamamen boşaltılmaması durumuna bağlıdır ve yukarıda bahsettiğimiz tüm faktörler de mesanenin tam boşaltılmaması ile ilişkilidir.
Mesane Taşı Oluşumunu Önleme Yolları
Mesane taşı oluşumu bazı tıbbi durumlara bağlı olarak oluştuğunda, düzeltilebilir nedenler tedavi edilebilir. Ancak tedavi edilemeyecek durumlarda sadece taş alınır. Ancak mesane taşı oluşumunu önleme yolları mevcuttur.
İdrarınızın konsantrasyonunu azaltmak için günlük sıvı alımınızı 2-3 litre arttırmanız, tuvaletiniz geldiğinde gecikmeden mesanenizi düzenli olarak boşaltmanız mesane taşı oluşumunu engellemenizi sağlayacaktır.
Mesane taşı ile karşılaşmamak için sağlıklı yaşamaya başlayın!
Mesane taşı oluşumu çeşitli nedenlerden kaynaklansa da erken evrelerde teşhis edilmesi tedavi planlaması açısından önemlidir. Diğer yandan çoğu mesane taşı çok küçüktür ve idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Ancak mesane taşlarının büyümesi durumunda çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Mesane taşı oluşumu ve mesane taşı risk faktörleriyle alakalı daha detaylı bilgi almak için kliniğimize danışın.