Alagadi Bölgesi, Bakanlar Kurulu’nun 25 Ağustos 1997 tarihli kararı uyarınca Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilirken, Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi Planı da hazırlanmıştı. Söz konusu plan kapsamında özellikle yerleşim alanları ile ilgili bölümde, konut gelişimlerinin yer alacağı alanlar belirlenmiş ve yerleşim alanlarında da yerleşim türlerine göre farklı kurallar getirilmişti.

Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin kullanımına ilişkin detaylar madde madde belirlenmiş olsa da KKTC Turizm Bakanlığı, yakın tarihte bir karar alarak bölgenin yabancılara peşkeş çekilmesinin önünü açtı. Buna göre söz konusu bakanlık tarafından Bakanlar Kurulu’na, “bilimsel koşullar” ve “ülke gerçeklerini”(!) öne sürerek Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin harita ve yönetim planlarında değişikliğe gitme kararı aldırıldı.

KKTC’de yürürlükte bulunan ve çevrenin korunması vb. amaçları içeren 18/2012 sayılı Çevre Kanunu’nun 46’ncı maddesi Bakanlar Kurulu’na Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan etme yetkisi veriyor. Bu bağlamda, Çevre Kanunu kapsamında KKTC sınırları dâhilinde Alagadi Bölgesi de Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen alanlar arasında yer alıyor.

1997’DE ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ İLAN EDİLDİ


Alagadi Bölgesi, Bakanlar Kurulu’nun 25 Ağustos 1997 tarih ve E-1346-97 sayılı kararı uyarınca yaz aylarında kumsal plajlara çıkıp yumurtalarını bırakan, uluslararası düzeyde önemli miktarlarda yuvalama yapan deniz kaplumbağalarının korunması ve kırılgan kumul sistemleri, makiler, çalılıklar ve juniper (ardıç) içeren habitatın koruma altına alınması gerekçesiyle Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmişti. 1997 yılında Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin ilan edilmesinin ardından Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi Planı hazırlanmıştı. Söz konusu plan kapsamında özellikle yerleşim alanları ile ilgili bölümde, konut gelişimlerinin yer alacağı alanlar belirlenmiş ve yerleşim alanlarında da yerleşim türlerine göre farklı kurallar getirilmişti.

ÜLKE GERÇEKLERİ NE DEMEK?


Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin kullanımına ilişkin detaylar madde madde belirlenmiş olsa da KKTC Turizm Bakanlığı yakın tarihte bir karar alarak bölgenin yabancılara peşkeş çekilmesinin önünü açtı. Buna göre söz konusu bakanlık tarafından Bakanlar Kurulu’na 25.07.2023 tarih Ü(K-I)11 51-2023 sayılı kararıyla, 7 bilimsel koşullar ve ülke gerçeklerini(!) öne sürerek Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin harita ve yönetim planlarında değişikliğe gitme kararı aldırdı.

İSRAİLLİ ŞİRKETLERİN TABELALARI VAR

Bakanlar Kurulu’nun 25 Temmuz 2023 tarihinde almış olduğu karar üzerine ADA TV’de programa telefon ile bağlanan Halkın Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Kudret Özersay, konuya ilişkin olarak bazı açıklamalarda bulunarak; Bakanlar Kurulu kararıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiş olan Alagadi Bölgesi’nde bazı parsellerin tellendiğini, üzerinde yabancı (İsrailli) şirket tabelalı inşaatların olduğu bilgisini verdi. Ayrıca Özersay, söz konusu Bakanlar Kurulu kararında geçen “ülke gerçekleri” ifadesinin ne olduğunun Turizm Bakanı tarafından kamuoyuna izah edilmesi gerektiğine değindi. Öte yandan Özersay konuyla ilgili de rüşvet döndüğü şeklinde iddiaların ve söylemlerin olduğuna işaret etti.

SİYONİSTLERCE İŞGAL EDİLİYOR


KKTC şirket kayıtlarına göre İsrailli ya da Siyonist bağlantılı kişiler, “yavru vatan”da ciddi oranda toprak satın almış durumda. Millî Gazete’nin birçok manşetiyle duyurduğu toprak alımında şimdiye kadar 25 bin dönüm toprak edinilmiş. KKTC’deki yaklaşık 2 bin firmanın İsrailli hissedarının bulunduğu ortaya çıkarken şu ana dek alınan toprağın 25 bin dönüm olduğu ifade ediliyor. Kıbrıs’ı sessizce adım adım işgal eden İsrail rejiminin satın aldığı toprakların büyük bir kısmının tarım arazisi olduğu da belirtiliyor.

“YİNE KİME KIYAK GEÇİYORSUNUZ? KARŞILIĞINDA NE ALIYORSUNUZ?


Kudret Özersay, Facebook sosyal paylaşım sayfasından da konuyla ilgili şu paylaşımı yaptı: “Bakanlar Kurulu bugün bir onaylama işlemi yaptı! Deniz kenarında Alagadi’de Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen alan içerisinde “ÜLKE GERÇEKLERİ”ni gerekçe göstererek yeni bir haritalandırma yaptı ve SADECE BELİRLİ PARSELLERde inşaat yapımına izin verdi. Özenle seçilen bu parsellerin bir kısmında önceden inşa edilmiş (muhtemelen izinsiz) villalar var, diğer bir kısmı ise BOŞ PARSELLER ama yakında oralara yabancı bazı firmalar inşaatlara başlıyor, tabelalar çakılmış. Belli ki sağ elin işaret parmağı ile başparmağını bir birine dokundurup ovuşturmak suretiyle gerçekleşen DUYGUSAL NEDENLERLE bazı parsellere kıyak geçildi! Kime, neden ve ne karşılığında? ‘Ülke gerçekleri’ derken neyi kastediyorsunuz?”

BAKANLIKTAN GARİP AÇIKLAMA


Özersay’ın yapmış olduğu açıklamalar üzerine Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı da konuya ilişkin olarak açıklama yayımladı. Bakanlığın web sayfasında, “Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi 2023 Revize Yönetim Planı’nı Hazırlayan Bilimsel Danışma Kurulu Tarafından Yapılan Açıklama” başlığı altında Özersay’a cevap verildi. Ancak bakanlığın sitesinden yayınlanan açıklamada, Özersay’ın, “Alagadi bölgesinde genel bir bölge için değil, özel bir bölgenin belli başlı parselleri için neden bu kararın alındığı, bu karar için hangi sözün verildiği, kararın değişmesine neden olan ülke şartları ve gerçeklerinin neler olduğu?” sorularına yanıt verilmedi.

RÜŞVET İDDİALARI DÖNÜYOR


Özersay, söz konusu Bakanlar Kurulu kararında geçen “ülke gerçekleri” ifadesinin ne olduğunun Turizm Bakanı tarafından kamuoyuna izah edilmesi gerektiğini söylerken, konuyla ilgili rüşvet döndüğü şeklinde iddiaların olduğuna da işaret etti.

Muhabir: Haber Merkezi