Çin’in Tibet bölgesinde meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki deprem, çevrede büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden oldu. Resmi rakamlara göre, 53 kişi hayatını kaybederken, 62 kişi de yaralandı. Deprem, Tibet’in kutsal şehirlerinden Şigatse’de yerel saatle 09.00’da meydana geldi.
ŞİGATSE’DEKİ BÜYÜK SARSINTININ DETAYLARI
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun (USGS) verilerine göre deprem 7.1 şiddetindeydi. Şigatse’nin etrafında birçok artçı sarsıntı kaydedildi. Bu artçı sarsıntılar, bölgenin jeolojik yapısı gereği olağan olarak görülüyor.
Deprem, Tibet ile komşu ülkeler Nepal ve Hindistan’da da hissedildi. Ancak bu ülkelerde herhangi bir can kaybı ya da hasar bildirimi yapılmadı.
UZMANLAR NE DİYOR?
Çin Deprem Ağları Merkezi’nden uzman Jiang Haikun, depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Jiang, CCTV’ye yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Büyük bir depremden sonra genellikle kademeli bir zayıflama süreci olur. 5 büyüklüğünde bir artçı daha olabilir ancak daha büyük bir depremin yaşanma ihtimali düşük.”
KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Deprem sonrasında Çin Hava Kuvvetleri, kurtarma çalışmalarına hızlı bir şekilde başladı. Everest Dağı’nın eteklerinde sıcaklıkların sıfırın altında olduğu bölgelerde insansız hava araçları ile destek sağlandı. Elektrik ve su kesintileri, kurtarma ekiplerinin çalışmasını zorlaştırdı.
Nepal Deprem Merkezi, sarsıntıların Nepal'in bazı bölgelerinde hissedildiğini ancak şu ana kadar herhangi bir can kaybı ya da hasar raporu alınmadığını belirtti.
TİBET’TE DEPREMLER NEDEN SIK YAŞANIYOR?
Bölge, büyük bir jeolojik fay hattının üzerinde bulunması nedeniyle sık sık depremlere maruz kalıyor. Tibet, Himalaya Dağları'na yakınlığı sebebiyle yer kabuğundaki hareketlerden doğrudan etkileniyor.
-
Daha önce 2021 yılında meydana gelen 6.9 şiddetindeki bir depremde 40’tan fazla kişi hayatını kaybetmişti.
-
2008 yılında Şuanda depremden etkilenen bölgelere yakın bir alanda 8.0 şiddetinde bir deprem yaşanmış ve 80.000 kişi hayat