Başbakan Miloš Vučević’in istifasının ardından, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, yeni hükümetin kurulamaması durumunda Haziran ayında erken seçim yapılacağını duyurdu.

Sırbistan'da hükümet krizi

Başbakan Miloš Vučević liderliğindeki hükümet, ülke genelinde büyüyen yolsuzluk karşıtı protestolar nedeniyle Çarşamba günü istifa etti. Şimdi, Sırbistan Anayasası gereği, yeni bir hükümetin kurulması için 30 günlük kritik süreç başladı. Eğer yeni bir hükümet kurulamazsa, ülke son genel seçimden yalnızca bir buçuk yıl sonra, 8 Haziran’da tekrar sandık başına gidecek.

Protestolar hükümeti istifaya sürükledi

Sırbistan’da hükümetin istifasına neden olan protestolar, Kasım ayında Novi Sad’daki tren istasyonunun çökmesiyle başladı. Bu trajik olayda 15 kişi hayatını kaybetti.

Olayın ardından sokaklara dökülen halk, çöküşün arkasında hükümetin yolsuzlukları ve Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında yapılan denetimsiz inşaat projelerinin olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Vučić'ten erken seçim sinyali

İstifa sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, “Yeni hükümetin 30 gün içinde kurulamaması halinde, 8 Haziran’da erken seçime gideceğiz” diyerek siyasi belirsizliğe dikkat çekti.

Zelenski’den Trump ve Putin’e tepki: Ukrayna olmadan barış olmaz! Zelenski’den Trump ve Putin’e tepki: Ukrayna olmadan barış olmaz!

Kaynak: Yeni Devir