Sağlık ocakları, vatandaşların sağlık sorunlarına ilk müdahale eden, koruyucu ve tedavi edici hizmetler sunan, devletin kurduğu sağlık merkezleridir. Aile hekimliği ise, her vatandaşın kayıtlı olduğu, kendisine ve ailesine sağlık hizmeti veren bir doktordur.

Peki, sağlık ocakları ve aile hekimleri ne zaman çalışıyor, nasıl randevu alınabiliyor, aile hekimi değiştirilebiliyor mu? İşte, 2024 yılında sağlık ocakları ve aile hekimliği ile ilgili merak edilenler…

SAĞLIK OCAKLARININ ÇALIŞMA SAATLERİ

Sağlık ocakları, hafta içi her gün sabah 08:00’de açılıyor ve öğle arası 12:30 - 13:30 saatleri arasında kapalı oluyor. Öğleden sonra 13:30’da tekrar açılan sağlık ocakları, akşam 17:00’de kapanıyor. Sağlık ocakları, hafta sonu yani Cumartesi ve Pazar günleri ise hizmet vermiyor.

Bu saatler, tüm Türkiye’de geçerli olan resmi çalışma saatleridir. Ancak bazı sağlık ocakları, yoğunluk, personel durumu veya acil ihtiyaçlara göre çalışma saatlerini değiştirebilir. Bu nedenle, sağlık ocağına gitmeden önce telefonla arayarak çalışma saatlerini teyit etmenizde fayda var.

AİLE HEKİMLERİNİN ÇALIŞMA SAATLERİ

Aile hekimleri, sağlık ocaklarının çalışma saatleri ile aynı saatlerde çalışıyor. Yani, hafta içi her gün sabah 08:00’de açılıyor ve öğle arası 12:30-13:30 saatleri arasında kapalı oluyor. Öğleden sonra 13:30’da tekrar açılan aile hekimleri, akşam 17:00’de kapanıyor. Aile hekimleri de hafta sonu yani Cumartesi ve Pazar günleri hizmet vermiyor.

Aile hekimleri, sağlık ocaklarına bağlı olarak çalıştıkları için, sağlık ocaklarının çalışma saatlerine uyum sağlıyorlar. Ancak, aile hekimleri de bazı durumlarda çalışma saatlerini değiştirebilirler.

SAĞLIK OCAĞI VE AİLE HEKİMİ RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Sağlık ocağına veya aile hekiminize gitmek istediğinizde, öncelikle randevu almanız gerekiyor. Randevu almak için iki seçeneğiniz var: Telefonla aramak veya internetten başvurmak.

  • Telefonla randevu almak için, Alo 182 numaralı hattı arayabilirsiniz. Bu hatta, sağlık ocağı veya aile hekiminizin adını, T.C. kimlik numaranızı ve randevu istediğiniz tarihi ve saati söylemeniz yeterli olacaktır.
  • İnternetten randevu almak için ise, MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) adlı web sitesine veya mobil uygulamasına giriş yapabilirsiniz. Bu sistemde, sağlık ocağı veya aile hekiminizin adını, T.C. kimlik numaranızı ve randevu istediğiniz tarihi ve saati seçebilirsiniz. Randevu aldığınızda, size bir onay kodu verilecektir. Bu kodu, sağlık ocağına veya aile hekiminize gittiğinizde göstermeniz gerekecektir.

AİLE HEKİMİ DEĞİŞTİRME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Aile hekiminizden memnun değilseniz veya başka bir sebeple aile hekiminizi değiştirmek istiyorsanız, bunu yapmanın iki yolu var: e-Devlet veya e-Nabız üzerinden veya yazılı talep ile.

e-Devlet veya e-Nabız üzerinden aile hekimi değiştirmek için, bu sistemlere giriş yaparak kendinize en yakın aile hekimini harita üzerinden görüp seçebilirsiniz. Bu işlemi, her ayın 5’i ile 21’i arasında yapabilirsiniz. Bu tarihler arasında yaptığınız değişiklikler, aynı gün gece 23:59’da gerçekleşir. Ayın 21’inden sonraki ayın 5’ine kadar olan değişiklik talepleri ise, sonraki ayın 5’inde gece 23:59’da gerçekleşir.

Değişiklik taleplerinizi, gerçekleşmeden önce iptal edebilirsiniz. Ancak, değişiklik gerçekl

eştikten sonra iptal işlemi yapılamaz. Ayrıca, kayıtlı vatandaş sayısı 4.000’den fazla olan hekime geçiş yapamazsınız. 3 ay içinde en fazla 1 defa değişiklik yapabilirsiniz. Yazılı talep ile aile hekimi değiştirmek için ise, seçmek istediğiniz aile hekimine veya ilgili Toplum Sağlığı Merkezine / İlçe Sağlık Müdürlüğüne bizzat başvurmanız gerekir.

Muhabir: Haber Merkezi