İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve bazı yetkililerin "yolsuzluk" ve "terör" suçlamalarıyla gözaltına alınması, siyaseti olduğu kadar piyasaları da etkiledi. 19 Mart'tan bu yana Borsa İstanbul'da kayıplar %19,5’i aşarken, TL’deki değer kaybı da çift hanelere ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek piyasaların yatışması için gerekli adımların atıldığını belirtirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da çeşitli hamlelerde bulundu. Yabancı kurumlar gelişmeleri yakından takip ediyor.
Goldman Sachs, JP Morgan ve Societe Generale'den yorumlar
Piyasadaki gelişmelerin ardından Goldman Sachs, JP Morgan, Societe Generale gibi önemli finans kurumları Türkiye ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bu yorumlarda özellikle TCMB’nin para politikası tercihleri ve TL’nin gelecekteki seyri öne çıkıyor.
TL’deki oynaklık: Faiz artışı yeniden gündeme mi geliyor?
İngiliz stratejist Timothy Ash, Türk Lirası’ndaki son değer kayıplarının TCMB’yi zor durumda bırakabileceğini ifade etti. Ona göre Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz artışını tekrar gündeme alması olasılık dahilinde.
HSBC: Temel senaryo ekim ayına kadar faiz indirimi
HSBC, TCMB’nin her Para Politikası Kurulu toplantısında 250 baz puanlık faiz indirimi yaparak ekim ayına kadar faizi %30’a düşürmesini temel senaryo olarak değerlendiriyor. Ancak bankaya göre, son gelişmeler faiz indirim hızının yavaşlayabileceğini gösteriyor.
“Bu hafta yaşanan siyasi gelişmeler öncesinde mart ayı enflasyonunu aylık %2,3, yıllık %37,8 ve yıl sonu enflasyonunu %30 olarak tahmin ediyorduk. TL’deki son değer kaybı göz önüne alındığında bu rakamlar üzerinde yukarı yönlü riskler bulunmaktadır.”
Commerzbank: TCMB faiz indirimine erken başladı
Commerzbank Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Analisti Tatha Ghose, Bloomberg HT'ye verdiği röportajda TCMB’nin faiz indirimlerine biraz erken başladığını ve bu adımın negatif etkiler doğurabileceğini belirtti. Ancak araçların geçici kullanılması halinde bunun nötr değerlendirilebileceğini de ekledi.
“1 haftalık repo faiz oranının geriye döneceğini düşünüyorum. TCMB faizleri biraz erken indirmeye başlamıştı, alternatifler vardı.”
Mike Harris: Yerli yatırımcı belirleyici olacak
Cribstone Strategic Macro kurucusu ve stratejist Mike Harris, CNBC-e yayınında yaptığı açıklamada, yabancı yatırımcıların yerli yatırımcının davranışlarını takip ettiğini belirtti:
“Kısa vadeli yabancı yatırımcılar piyasadan çıktı. Ancak gerçek belirleyici olan, Türkiye içindeki yatırımcıların dövize mi yoksa TL’ye mi yöneleceğidir. Yerli yatırımcı TL’de kalırsa piyasalar dengelenebilir.”
Faiz indirim süreci tamamen sona erdi mi?
Bazı uzmanlar, TCMB’nin faiz indirimi sürecini sonlandırmadığını düşünüyor. 17 Nisan’daki PPK toplantısında Merkez Bankası’nın pas geçmesi bekleniyor. Kurların yükselmesi enflasyonu artırabilir ancak uzmanlara göre Türkiye’de enflasyonu asıl belirleyen faktör ücret artışları.
“Dezenflasyon programı devam edecektir çünkü Türkiye aynı anda hem siyasi hem de ekonomik belirsizlik yaratamaz. Mevcut politikaların sürmesi gerekiyor.”
Batı'nın tepkisi ne olacak?
Uzmanlara göre son siyasi hamleler, iktidarın 2028 seçimleri öncesinde ne kadar hassas olduğunu gösteriyor. Ancak bu süreçte Batı’dan sert bir tepki beklenmiyor:
“ABD bu konuda büyük bir tepki göstermeyecek, Avrupa ise Türkiye’ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Savunma ve güvenlik iş birlikleri nedeniyle bu süreçte Batı’dan sert yaptırımlar beklemek gerçekçi olmaz.”