Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerinden hekim randevusu almak isteyen vatandaşlara 182, MHRS gibi sistemler üzerinden randevu alınmasına olanak sağlayan kolaylıklar geliştirdi. Ancak MHRS'den randevu alıp gitmeyen, randevusunu iptal etmeyenlerden kaynaklanan randevu bulma zorluğu ortaya çıktı. Hekim ve klinik yetersizliği gibi nedenlerin dışında randevudan kaynaklı sorunları çözmek için kolları sıvayan Sağlık Bakanlığı, onaylı randevu sistemi ve ceza uygulamalarını hayata geçirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hekim bulamama, randevu alamama gibi şikayetlerin önüne geçmek için açıkladığı onaylı randevu sistemi 13 Mayıs’ta uygulamaya alındı. Onaylı randvu sistemi vatandaşlar arasında kafa karışıklığına neden oldu. Bazı vatandaşlar, yeni sistemin sıkıntılara yol açacağını söylerken, bazıları ise sistemi olumlu bulduklarını söyledi.

Açıklanan onaylı randevu sistemine göre; hastalar, randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00'ye kadar MHRS uygulaması üzerinden ya da ALO 182 çağrı merkezini arayarak randevu saatini onaylaması gerekiyor. Eğer randevuya gidemeyecek ise gidemeyeceğini bildirmek zorunluluğu oluyor.

ONAYLI RANDEVU SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

MHRS veya Alo 182'den randevu alarak devlet hastanesinde muayene olmak isteyenlerin bilmesi gerekenler şöyle:

1. "Onaylı Randevu Sistemi" nedir?
Onaylı Randevu Sistemi, hastanelere ve hekimlere zamanı verimli kullanma imkanı sunan, randevuların iptal edilmesinin ardından boş kalan kapasitenin hizmet bekleyen hastalar için kullanılmasını sağlayacak olan yeni bir uygulamadır.

2. Randevu saatinde doktora gideceğine ilişkin onay gerekiyor mu?
Randevu tarihinden bir gün önce, akşam saat 20:00'ye kadar kişilerin randevusuna onay vermesi veya gelemeyeceğini bildirmesi gerekecek. "www.mhrs.gov.tr" internet sitesi, mobil uygulama ve "ALO 182" çağrı merkezi olmak üzere tüm kanallar üzerinden "onay" verilebilecek.

3. Onay verilen randevu iptal edilebilecek mi?
Randevu tarihinden 1 gün önce, saat 20:00'ye kadar "www.mhrs.gov.tr" internet sitesi, mobil uygulama ve "ALO 182" çağrı merkezi aracılığıyla iptal işlemleri gerçekleştirilebilecek.

4. Randevu alıp onaylamayan kişilerin durumu ne olacak?
Son onay saatine kadar randevusunu onaylamayan kişilerin randevusu, sistem tarafından iptal edilecek.

5. Onaylanan MHRS randevusuna gidilmezse hangi cezalar uygulanacak?
Randevusunu onayladığı halde gitmeyen kişilerin, aynı branş için 15 gün boyunca yeni randevu alması kısıtlanacak. Fakat bu kişiler sağlık tesislerinden randevusuz hizmet alabilecek.

Kuvvetli sağanak uyarısı: Hava sıcaklıkları 5 derece daha düştü Kuvvetli sağanak uyarısı: Hava sıcaklıkları 5 derece daha düştü

6. Tüm randevular için onay zorunlu mu?
Üç gün veya daha sonrası için alınan tüm randevularda onay zorunluluğu olacak, ancak muayene tarihinden önceki iki gün içerisinde alınan randevular, otomatik olarak onaylanmış olacak. Örneğin 28 Mayıs tarihi için 26-27 Mayıs tarihlerinde alınan bir randevu, otomatik olarak onaylanmış kabul edilecek.

7. Onaylı randevu sisteminden muaf olan gruplar var mı?
Onaylı randevu sistemindeki bu uygulamadan 65 yaş üstü hastalar ve kanser hastaları muaf tutulacak. Bu gruptaki hastalar, her zaman randevu alabilecek.

Muhabir: Haber Merkezi