Sağlık

Kulak kiri için gliserin nasıl kullanılır? Kulak nasıl temizlenir?

Abone Ol

Kulaklarda zaman içerisinde kir birikir. Biriken kirler, düzenli olarak temizlenmediği takdirde kulakta tıkanma, ağrı gibi sorunlar ortaya çıkar. Kulakta meydana gelen kirin temizlenmesi için farklı yöntemler kullanılır.

Kulak kirini her banyodan sonra temizlemenizde fayda vardır. Temizlik sırasında kulağınızın hassasiyetine göre hareket etmelisiniz. Kulağınıza zarar verecek sert hareketlerden kaçınmalısınız. Kulak temizliğinde ucu sivri malzemeler kullanılmamalıdır. Kulak kiri temizliğinde kullanılan malzemelerden kaynaklı olarak farklı problemler ortaya çıkabilir. Beklenmeyen sorunlarla karşılaştığınızda bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalısınız.

Çocukların kulak temizliğinde daha hassas davranmanız gerekir. Çocukların kendi başlarına kulak deliğine temas etmesini engellemelisiniz. Çocukların kulak muayenesi, çocuk hastalıkları uzmanları tarafından yapılabilir. Belli aralıklarla kontrollerin yapılmasında fayda vardır.

Kulaklarda bir ağrı ya da acı olduğunda hemen hekime başvurmalısınız. Bu sayede sorun ilerlemeden gerekli tedaviye başlayabilirsiniz.

KULAK KİRİ NASIL TEMİZLENMELİDİR?

Kulak kirinin temizlenmesi için her zaman sağlıklı yöntemler kullanmalısınız. Bir bez parçasını parmağınızın ucuna sararak kulak kirini temizleyebilirsiniz. Pamuk, pamuklu çubuk, peçete gibi malzemeler, kulağın daha fazla tıkanmasına sebebiyet verebilir.

Kulak kiri temizliği sırasında pamuklu çubuk gibi malzemelerin kulak deliğine sokulması halinde ciddi zararlar ortaya çıkar. Bu nedenle kulak kepçesini evde temizleseniz bile kulak deliğini profesyonel hekimlere temizletmelisiniz.

Kulağın kendi kendini temizleme mekanizması vardır. Kulak kiri aslında buşon adı verilen bir maddedir. Bu madde zamanla kurur ve kulak zarının korunmasını sağlar. Sıvı ile temas sonucunda buşon, kulağın tıkanmasına sebebiyet verebilir. Kulak kirinin temizlenmesi için KBB uzmanları kendi yöntemlerini kullanır.

Doktorlar kulak temizliği sırasında lavaj, aspirasyon, küret gibi yöntemleri kullanır. Lavaj işlemi aslında kulağın yıkanmasıdır. Bu işlem sırasında özel bir solüsyon kullanılır. Aspirasyon, vakumlama işlemidir. Küret aleti de buşonun temizlenmesi esnasında kullanılır.

KULAK KİRİ TEMİZLİĞİNDE GLİSERİN KULLANILIR MI?

Gliserin, kulak damlasının temizlenmesi için kullanılan yöntemlerden biridir. Gliserin, özellikle orta kulak iltihabının söz konusu olduğu durumlarda kullanılır. Gliserin kullanımı ile şişlik ve ağrı gibi sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Gliserin kulak damlası, kesinlikle doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Hekim gerekli durumlarda bu damlanın kullanılmasını önerebilir.

Gliserinin pek çok faydası vardır. Orta kulak iltihabının yol açtığı sorunları ortadan kaldırır. Aynı zamanda cildi nemlendirme, kırışıklıkları giderme gibi farklı etkileri de vardır. Gliserin kulak damlasının uzun süre kullanılmaması gerekir. Sadece birkaç gün boyunca bu damlayı kullanmalısınız. Problemlerden kurtulamadığınız takdirde hekime danışarak ne yapmanız gerektiğini sorabilirsiniz.

GLİSERİN KULAK KİRİ TEMİZLİĞİNDE NE SIKLIKLA KULLANILMALIDIR?

Gliserin kulak kiri temizliğinde çok uzun süre kullanılmaz. Tıkalı olan kulak için 10 gün boyunca damla kullanabilirsiniz. Kulak kiri temizliği için hekiminizin önerdiği damlaları da kullanabilirsiniz. Hekiminiz mevcut soruna göre farklı damlalar da önerebilir.

GLİSERİN KULAK DAMLASININ ZARARLARI VAR MIDIR?

Gliserin kulak damlasının kulak açısından bir zararı yoktur. Ancak doğru kullanıma dikkat etmelisiniz. Hatalı kullanım durumunda kulağınız için belli zararlar söz konusu olabilir. Kulak sağlığını korumak için bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Aşırı soğuk havalarda kulaklarınızı korumanızda ve kapatmanızda fayda vardır. Aşırı kirli ve tozlu ortamlarda da koruyucu kulaklıklar kullanabilirsiniz.

Kulak sağlığı için yılda bir defa kontrollerinizi yaptırabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir sorun olup olmadığı anlaşılır. Banyo yaparken kulağa sıvı kaçmamasına dikkat etmek de önemli noktalardan biridir.