Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, Ramazan ayında kırmızı et piyasasını değerlendirdi.

Şu ana kadar arz ve talep yönünden herhangi bir dengesizlik yaşanmadığını ifade eden Hacıince, “Ramazan öncesi iki hafta ve Ramazan ayının ilk haftasında fiyatlar makul seviyelerde mutedil bir artış gösterdi.” dedi.

İsviçreli dev banka UBS'ten altın için yeni tahmin: 3.200 dolar İsviçreli dev banka UBS'ten altın için yeni tahmin: 3.200 dolar

Karkas et fiyatlarında enflasyonun altında artış

Hacıince, karkas dana kesim fiyatlarında enflasyonun altında bir artış yaşandığına dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

“Şu anki karkas sığır eti fiyatlarını geçtiğimiz yılın fiyatları ile karşılaştırdığımızda, geçtiğimiz yıl aynı tarihte 327,57 TL/KG olan karkas dana eti fiyatının şu an için 419,43 TL/KG seviyesinde olduğunu ve bir yıllık fiyat artışının yalnızca %28 oranında gerçekleştiğini görüyoruz.

Resmi enflasyon verilerinin çok altında kalan bu artış oranı, karkas sığır etini bir yıl içinde fiyatı en az artan gıda maddeleri arasına taşımıştır. Artan üretim maliyetleri göz önüne alındığında, maliyet-satış fiyatı dengesinin her zaman korunması gerektiğini düşünüyoruz.”

Dana kıyma ve kuşbaşı fiyatları ne kadar?

Dana kıymanın ortalama kilogram satış fiyatları:

  • Kasaplarda: 630 TL
  • İndirimsiz marketlerde: 580 TL
  • İndirimli marketlerde: 379 TL
  • Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazalarında: 299 TL

Dana kuşbaşının ortalama kilogram satış fiyatları:

  • Kasaplarda: 740 TL
  • İndirimsiz marketlerde: 695 TL
  • İndirimli marketlerde: 399 TL
  • Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazalarında: 339 TL

Bu veriler, kırmızı etin fiyatındaki artışın diğer temel gıda ürünlerine kıyasla daha düşük seyrettiğini ve piyasadaki farklı satış noktalarına göre büyük fiyat farklarının bulunduğunu gösteriyor.

Kaynak: Tarımdan Haber