Keçiboynuzu, Akdeniz ikliminin hakim olduğu illerde yetişir. Baklagiller familyasına ait bir ağacın meyvesi olan keçiboynuzu, farklı birçok formda karşımıza çıkar. Alternatif tıpta sıklıkla kullanımı tercih edilen bu meyvenin özel işlemler ile öğütülmesi neticesinde ise keçiboynuzu unu elde edilir.

Keçiboynuzu unu özellikle obezite, çölyak ve bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklara sahip olan kişiler tarafından tercih edilir. Normal unlara göre daha şekerli bir tada sahip olan keçiboynuzu unu aromatik bir lezzete ve koyu bir renge sahiptir. Glutensiz beslenmek isteyen kişiler tarafından da keçiboynuzu unu sıklıkla birçok tarifte kullanılmaktadır.

Keçiboynuzu Ununun Faydaları

Diyabet hastaları tarafından sıkça kullanılan keçiboynuzu unu rafine şeker için en ideal alternatif olarak karşımıza çıkar. Bu unun glisemik endeksi de oldukça düşüktür. Kolesterol düşürücü özelliği sayesinde kardiyovasküler hastalıkların meydana gelme riskini de büyük oranda azaltır. Keçiboynuzu ununun bilinen diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

* Keçiboynuzu unu enerji verici özelliği sayesinde vücudun zinde kalmasını sağlar

* Kişilerin gün içerisinde ihtiyacı olan enerjiye sahip olmasına imkan sunar

* Kansızlık sorunu yaşayan kişiler için destekleyici gıda takviyesi olarak kullanılabilir

* Lif ve posa bakımından zengin olan keçi boynuzu unu hazımsızlık sorununu ortadan kaldırır

* Bağırsak florasının sağlığını destekler

* Keçiboynuzu ununun içerisinde yer alan kalsiyum romatoid artrit, osteoporoz ve osteoartrit gibi kemik hastalıklarına karşı destekleyicidir

* Keçiboynuzu ununun içerisinde magnezyum, sodyum ve demir gibi vücudun temel ihtiyacı olan mineraller yer alır

* Akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olan keçiboynuzu unu, sigara kullanımına bağlı akciğer deformasyonların onarılması için tercih edilir

* Solunum yolu rahatsızlıklarının yanı sıra alerji ile bağlantılı olan bronşit ve astım gibi hastalıklara iyi gelir

* Keçiboynuzu unu aynı zamanda antioksidan özelliğine de sahiptir. Bu sayede hücre yenilenmesini destekler ve kanser hastalıklarına karşı koruyuculuk sağlar

Keçiboynuzu Unu Nasıl Tüketilir?

Keçiboynuzu unu, keçiboynuzu meyvesinin özel işlemler ile öğütülmesi neticesinde elde edilmektedir. Unlu mamuller olarak bilinen tüm yiyeceklerde keçiboynuzu unu kullanılabilir. Keçiboynuzu ununun kullanılabileceği bazı yiyecekler şu şekilde sıralanabilir;

*Sütlü tatlılar

* Kek

* Kurabiye

* Bisküvi

* Bebek mamaları

* Ekmek yapımı

Keçiboynuzu ununun tüm özelliklerinden tam anlamıyla yararlanmak için bu besleyici gıdayı pekmez, bal ya da yoğurt içerisine katarak tüketmek de mümkündür. Aynı zamanda smothie ya da granola gibi seçenekler tercih edilerek de keçiboynuzu unu pratik bir şekilde tüketilebilir.

Diyet Yapanlar Keçiboynuzu Unu Tüketebilir Mi?

Keçiboynuzu unu düşük şeker ve yağ oranına sahiptir. Bu nedenle bu besleyici gıda kilo alımını engeller. Besin değeri yüksek olan keçiboynuzu ununun kalori değeri ise oldukça düşüktür. Doğal şekerden ve liften gelen metabolizma hızlandırıcı etkisine sahip olan keçiboynuzu unu bu özellikleri sayesinde kilo vermeyi de destekler.

Diyet programlarında sıklıkla yer alan keçiboynuzu unu aynı zamanda glutensiz olduğu için sindirimi rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Hazımsızlığın önüne geçen bu besleyici besin ögesi hem sağlıklı diyet yapılmasını destekler hem de sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo verilmesine imkan sunar.

Keçiboynuzu Unu Bebeklere Ne Zaman Verilebilir?

Bebekleri için de keçiboynuzu unu kullanmayı tercih eden ebeveynler, bu besleyici ögeyi bebeklerin ek gıdaya geçiş yaptığı dönemden itibaren devreye sokabilir. Genel olarak altıncı aydan sonra keçiboynuzu unu içeren besinler bebeklere verilmeye başlanabilir. Yoğurt ya da bebek mamaları ile karıştırılan bilecek bu un, bebeklerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde beslenmelerine imkan sunar. Ancak bebeklere keçiboynuzu unu ile hazırlanan gıdaların verilmesinden önce mutlaka uzman hekimlere danışılması gerekir. Aynı zamanda uzman hekimler bebekler için günlük dozajın ne kadar olduğunu da belirleyerek daha sağlıklı bir beslenme programı hazırlanmasına da yardımcı olur.

Muhabir: Haber Merkezi