Güneydoğu Asya ile Hindistan’ın sıcak bölgelerinden yetişen kakule, dört ila beş metre boyuna kadar ulaşabilmektedir. Oldukça büyük yapraklara sahip olan bu bitki, çok yıllık bitkiler grubunda yer alır. Kakule, bir ila iki santimetre uzunluğunda, beyazımsı ve sarımsı yeşil bir renge sahiptir. Bu besin ögesinin tohumu ise mercimek büyüklüğünde, kırmızı renkte ve oldukça keskin bir kokuya sahiptir.
Kakule, mineral ve vitaminin açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Takviye gıda olarak kullanımı sıklıkla tercih edilen kakule, sakinleştirici bir etkiye de sahiptir. Öte yandan kalp sağlığının korunmasını ve sindirim sisteminin düzene girmesini de sağlar.
Kakule Çayının Faydaları
Kakule bitkisinden çay elde edilebildiği gibi genellikle mırra adı ile bilinen kahvenin yapımında da tercih edilir. Kakulenin faydalarından yararlanmak için en çok tercih edilen formu ise çaydır. Kakule çayının ve genel olarak kakule bitkisinin insan sağlığına yararları şu şekilde sıralanabilir;
* Sindirim sisteminin düzene girmesini sağlar ve sindirim sistemi sağlığını destekler
* Gaz giderici özelliği ile sindirim sürecine yardımcı olur
* Ağız kokusunun önlenmesini sağlar
* Kalp sağlığının korunmasını sağlar
* Düzenli kullanımı ile hafızanın güçlenmesini sağlar
* Böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur
* Depresyona karşı koruyucudur
* Cilt sağlığının korunmasında etkilidir
* Akciğerlerin içerisindeki kan dolaşımını arttır ve akciğer sağlığını korur
* Balgam söktürücü özelliğe ile göğüste oluşan tıkanıklığı giderir
Kakule Nasıl Kullanılır?
Kakule genel olarak çay formunda tercih edilse de mırra kahvesinin içerisine eklenmesi ile de tüketilmektedir. Öte yandan kakulenin toz haline getirilmesi hem baharat olarak kullanılmasına hem de elde edilen tozdan çay yapılmasına imkan sunar. Kakulenin diğer bir kullanım alanı ise yağ formudur. Kakule yağı genel olarak aktarlarda kolaylıkla bulunabilmektedir.
Kakule Çayı Nasıl Yapılır?
Kakule çayı yaparak bu bitkinin tüm faydalarından yararlanılabilir. Kakule çayı yapmak için yarım litre kaynamış suya, bir yemek kaşığı kakuleye ve bal ya da esmer şekere ihtiyaç vardır. Çayı hazırlamak için ilk olarak suyun kaynatılması gerekir. Ardında kaynamış olan suyun içerisine kabuğu soyulmuş kakulelerin eklenmesi gerekir. Bu aşamada toz hakine getirilmiş kakule kullanımı da tercih edilebilir. Bu durumda bir yemek kaşığı kakule tozu yeterli olacaktır. On dakika boyunca çayın demlenmesi beklendikten sonra bir miktar ılıması beklenir ve çay tüketilebilir. Şekersiz içemeyenlerin kakule çayına bal ya da esmer şeker atması, çayın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Kakule Çayını Kimler Tüketmemeli?
Kakule çayı genel olarak bakıldığında insan sağlığına sunduğu şifası ile ön plana çıkmaktadır. Düzenli ve kontrollü kullanım sağlandığında olumlu etkilere sahip olan kakule çayı, fazla tüketildiğinde bazı yan etkilere neden olabilir. Aynı zamanda bu çayı tüketmemesi gereken belli başlı kişilerde bulunur. Özellikle hamile kadınların ve emzirme dönemindeki kadınların kakule çayı tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışması gerekir. Kronik hastalıklara sahip olanların ve dikkat gerektiren bir işte çalışanların da kakule çayı tüketmemesi gerekir. Sakinleştirici ya da uyku ilacı kullananların ise kakule kullanımından önce mutlaka doktorlarına danışması gerekir.
Kakule, kişilerde safra taşı oluşumuna neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle safra kesesi rahatsızlığı olanların kakule bitkisini doktor kontrolünde tüketmesi ciddi bir önem arz etmektedir.