Son derece zengin bir mutfağa sahip olan Hatay’ın, birçok kişinin damak tadına hitap eden lezzetleri bulunmaktadır. Daha çok et ağırlıklı olan Hatay mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri ise tepsi kebabıdır.

Hatay’ın Antakya ilçesine ait olan tepsi kebabı, ‘sini kebabı’ olarak da bilinmektedir. Hem lezzeti hem de pratik yapımı ile farklı yörelerde de sofraları şenlendiren tepsi kebabı, ‘Ben yemek yapamam’ diyenlerin dahi kolaylıkla hazırlayabilecekleri bir kebap türüdür. Peki, tepsi kebabı nasıl hazırlanır? Tepsi kebabı yapımının püf noktaları nelerdir? İşte ayrıntılar…

TEPSİ KEBABI TARİFİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER

Aşağıda paylaştığımız malzemeleri kullanarak 8 kişilik tepsi kebabı hazırlayabilirsiniz.

Hazırlık aşaması 20 dakika kadar süren tepsi kebabı tarifi için gereken malzemeler şu şekilde:

·         1 kg kıyma (dana, kuzu veya karışık olabilir)

·         1 tane soğan

·         1 demet maydanoz

·         1 tane domates (üzeri için)

·         1 tane yeşil biber (üzeri için)

·         1 tane kırmızı biber (üzeri için)

·         1i5 yemek kaşığı biber salçası

·         1 su bardağı su (salçayı sulandırmak için)

·         4 yemek kaşığı tereyağı

·         Yarım tatlı kaşığı pul biber

·         Yarım tatlı kaşığı karabiber

·         Yarım tatlı kaşığı tuz

·         Yarım tatlı kaşığı kimyon

İnci Taneleri’nde Azem’in sırrı: Kim kimin suçunu üstlendi? İnci Taneleri’nde Azem’in sırrı: Kim kimin suçunu üstlendi?

·         3 diş sarımsak

·         2 tane sivri biber

TEPSİ KEBABI NASIL YAPILIR?

Adı her ne kadar ‘kebap’ olsa da yapımı nerede ise tüm kebap çeşitlerinden daha kolay olan tepsi kebabı, eşsiz bir lezzete sahiptir. 20 dakikalık hazırlık aşamasının ardından yaklaşık olarak 40 dakika kadar da pişme süresi bulunan bu kebap hem davet sofralarında hem de aile yemeklerinde servis edilebilir.

Tepsi kebabı yapımı esnasında izlenmesi gereken adımlar sırası ile şu şekildedir:

·         Kıymayı, kıyılmış maydanozu, doğranmış soğan, biber ve sarımsağı bir kaba alın.

·         Kıymalı harcın içine baharatları ekleyin ve harcı iyice yoğurun.

·         Malzemeler iyice karışınca kebabı yuvarlak bir fırın tepsisinin tabanına iyice yayın ve elleriniz ile üzerine bastırın.

·         Kebabı bir bıçak yardımı ile 8 eşit parçaya bölün ve erittiğiniz tereyağını bir fırça yardımı ile kıymalı harcın üzerine sürün.

·         Biber salçasını su ile karıştırın ve salça iyice eridikten sonra karışımı tepsiye dökün.

·         Biberleri uzunlamasına olacak şekilde ikiye bölün, domatesi dilimleyin ve kebabın üzerine yerleştirin.

·         Tepsi kebabını 190 dereceye ayarladığını fırında 40 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!

Muhabir: Haber Merkezi