134 bin kişinin katıldığı çalışmada, katılımcılar 2 ila 4 yılda bir tükettikleri gıdaları detaylı bir şekilde kayıt altına aldı. Katılımcılar işlenmiş kırmızı et tüketimlerine göre üç gruba ayrıldı: "Az", "orta" ve "fazla" tüketenler.
Araştırmanın sonuçları, işlenmiş kırmızı eti fazla tüketenlerin demans riskinin, az tüketenlere göre yüzde 13 daha yüksek olduğunu gösterdi. İşlenmemiş kırmızı et tüketimi ise bu riskle ilişkilendirilmedi.
SAĞLIKLI ALTERNATİFLER DEMANS RİSKİNİ AZALTIYOR
Araştırma, işlenmiş kırmızı et yerine sağlıklı alternatiflerin tüketilmesinin demans riskini azalttığını da ortaya koydu:
- Günde bir porsiyon kuruyemiş veya baklagil tüketimi riski yüzde 19 oranında düşürüyor.
- Balık tüketimi bu oranı yüzde 28’e kadar çıkarabiliyor.
- Beyaz et ise yüzde 16 oranında daha düşük risk sağlıyor.
ARAŞTIRMA NEREDE YAYIMLANDI?
Bu önemli çalışma, Amerikan Nöroloji Akademisi dergisinde yayımlandı ve bilim dünyasında büyük ilgi gördü.