Yaygın reçellere bir alternatif arayan kişiler Hatay usulü kabak reçelinin eşsiz lezzetini ev ortamında yapabilir. Yapımı her ne kadar alışılmışın dışında da olsa lezzeti ve kıvamı unutulmayacak kadar iyidir. Kahvaltı sofralarında kendine sıkça yer bulan bu reçel aynı zamanda tek başına tatlı olarak da tüketilebilir. Hatay usulü kabak reçelini yapmak için aşağıdaki malzemeler gerekir:

·         2 bardak su

·         1 kilogram yemeklik kabak

·         1 kilogram şeker

·         1 kilogram kireç

·         5 litre su

·         Limon tuzu

Hatay Usulü Kabak Reçeli Tarifi Nasıldır?

Malzemeler alındıktan sonra Hatay usulü kabak reçeli tarifinin yapımına hemen geçilebilir. Tek başına yaşayanlar ya da hanesinde az kişi bulunanlar malzemeleri eşit oranda azaltabilir. Kireç ile yapıldığı için bazı kişiler yapmaya çekinebilir. Kirecin reçelin üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Bu nedenle gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Hatay usulü kabak reçelinin tarifi şu şekildedir:

·         Derin bir kap alıp tüm kireci içine dökün.

·         Kirecin üzerine tüm suyu döküp erimesi için karıştırın. Kireç eridikten sonra bir kenara alıp birkaç saat bekletin.

·         Birkaç saatin ardından kirecin üzerindeki suyu süzün. Berrak yapıdaki suyu başka bir kabın içine dökün.

·         Yemeklik kabakları alıp iri parçalar halinde doğrayın. Daha sonra kabuğunu soyup çekirdeklerini temizleyin.

·         Doğradığınız kabakları yıkayıp bir kabın içine alın.

·         Kireç suyunu doğranmış kabakların olduğu kabın üzerine dökün. Kabakların su yüzeyine çıkmaması adına bir tabak yardımıyla üzerini kapatabilirsiniz.

·         Kabakları bir gece boyunca kireç suyunun içinde bekletin.

·         Bir gecenin ardından kabakları sudan çıkarıp iyice yıkayın. Daha sonra temiz su dolu başka bir kabın içine alın.

·         Suda biraz bekleyen kabak parçalarını çatalla delin. Daha sonra tencerenin içine alın.

·         Tenceredeki kabakların üzerine şekeri ve 2 su bardağı suyu dökün.

·         Tencereyi ocağa alıp kaynamaya bırakın.

·         Kaynayan kabakların altını kısıp pişirmeye devam edin. Bu süreçte kabakların şerbeti içine çekip çekmediğini kontrol edin.

·         Üstteki kabakları zaman zaman alta alıp şerbeti iyice çekmelerini sağlayın.

·         Yarım çay kaşığı limon tuzunu kabakların üzerine dökün.

·         Kabaklar 4 saat boyunca kısık ateşte piştikten sonra ocaktan alın. Soğuması için bir süre bekletin.

·         Soğuyan kabakları doğrudan bir servis tabağına alıp tüketebilirsiniz. Daha sonra tüketmek istiyorsanız bir kavanozun ya da saklama kabının içine aktarın.

Hatay Usulü Kabak Reçeli Yapımının Püf Noktası Nedir?

Reçel için kullanılacak olan kabakların yemeklik, olgun ve yeşile dönük olması büyük önem taşır. Yapıma başlamadan önce bal kabağının tadına bakmak ne kadar şeker gerektirdiği hakkında fikir verir. Kabağın şerbeti içine çekmesi için mutlaka çatalla pek çok delik açmak gerekir. Reçel bazen şekerleme yapabilir. Bunun önüne geçmek adına içine bir miktar limon tuzu eklemek olumlu sonuç almaya yarar.

Hatay Usulü Kabak Reçeli Kaç Kaloridir?

İçinde bol miktarda şeker bulunan Hatay usulü kabak reçelinin bir porsiyonu 160 kaloridir. Yüksek kalorili olduğu için günlük tüketimde dikkatli olmak gerekir. Özellikle kilo kontrolünü sağlamak isteyen kişilerin haftada yalnız 1 ya da 2 kere tüketmesi yeterlidir.

Hatay Usulü Kabak Reçeli Tarifi Kaç Kişiliktir?

Verilen malzemelerle yapıldığı taktirde Hatay usulü kabak reçeli 14 kişiliktir. Malzemeleri azaltarak az haneli evler için yapmak mümkündür.

Muhabir: Haber Merkezi