Amasya usulü toyga çorbası zengin içeriği sayesinde hem başlangıç hem ana yemek olarak tüketilmeye uygun bir tariftir. Yoğurt çorbaları içinde ön plana çıkan lezzet özellikle kış mevsiminde sofralarda kendine sıklıkla yer bulur. Bazı yörelerde bu çorbanın içine ekşilik vermesi için pazı konur. Tarifin orijinal halinde pazı yer almaz. Kısa sürede hazırlanabildiği için son anda hazırlanıp sofraya eklenebilir. Amasya usulü toyga çorbası için gerekli malzemeler şu şekildedir:
· Yarım su bardağı aşurelik buğday
· 1 bardak süzme yoğurt
· 2 yemek kaşığı un
· 1 adet yumurtanın sarısı
· 1 bardak haşlanmış nohut
· 6 bardak su
· 1 çay kaşığı tuz
Toyga çorbasının üzeri için gerekli malzemeler şunlardır:
· 2 kaşık tereyağı
· 1 kaşık kuru nane
Amasya Usulü Toyga Çorbasının Tarifi Nasıldır?
Amasya usulü toyga çorbası yaparken nohudu önceden haşlamak büyük avantaj kazandırır. Haşlanıp buzluğa kaldırılan nohut varsa bu tarifte kullanılabilir. Yoğurdun süzme olması son derece önemlidir. Normal bir yoğurt ile toyga çorbası yapılamaz. Tarifi uygularken malzemelerin iç içe geçmesi için çırpma işlemlerin titiz bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir. Amasya usulü toyga çorbasını yapmak için şu adımları izleyin:
· Bir tencerenin içine süzme yoğurdu, unu ve yumurtayı alın.
· Malzemelerin üzerine bir su bardağı su ekleyin. Daha sonra bu malzemeleri güzelce çırpın.
· Çırptığınız malzemelerin üzerine 5 su bardağı su ekleyin. Ardından tencereyi ocağa alın.
· Ocaktaki tencereye aşurelik buğdayı da ekleyin.
· Tencereyi sürekli olarak karıştırıp çorbanın kıvamını kontrol edin.
· Kaynadıktan sonra aşurelik buğdayın dibe yapışmaması için karıştırmayı sürdürün.
· Çorbanın kaynamasını takiben 10 ile 15 dakika sonra haşlanmış nohutları ilave edin. Daha sonra kısık ateşte aşurelik buğday kıvamını alana kadar pişirmeyi sürdürün.
· Çorba piştikten sonra ocağın altını kapatın.
· Çorba damak zevkinize göre çok koyu olduysa biraz su ilavesi yapın.
· Küçük bir tavada tereyağını eritin.
· Tereyağının içine nane ekleyerek bir süre pişirin.
· Toyga çorbasını bir kâsenin içine alın.
· Hazırladığınız naneli tereyağını çorbanın içine ekleyip karıştırın.
Amasya Usulü Toyga Çorbası Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?
Amasya usulü toyga çorbasının en kritik noktası aşurelik buğdayın kıvam almasıdır. Sert bir yapıya sahip olan aşurelik buğday uzun pişme süresi gerektirir. Bu tarifin kaynatılma süresi diğer çorbalara kıyasla daha uzun sürebilir. Kaynadıktan sonra aşurelik buğdayın kıvamı devamlı olarak kontrol edilmelidir. Eğer pişmemişse ocağın altı kapatılmamalıdır.
Çorbayı yaparken elde edilen kıvam bazen fazlasıyla koyu olabilir. Koyu çorba sevmeyen kişiler biraz su takviyesi yaparak inceltmeyi deneyebilir. Bu işlemi yaparken dikkatli olunmalıdır. Eğer çok fazla su eklenirse çorbanın tadı bozulabilir.
Amasya Usulü Toyga Çorbasının Yanında Ne İyi Gider?
Başlangıç ve ana yemek olarak kullanılabilen toyga çorbasının yanında ağır içerikli yemekler yapmaya gerek yoktur. Eğer toyga çorbası başlangıç olacaksa sonrasında lahana yemeği ve soslu makarna yapmak yeterli olur. Tatlı olarak bisküvili tavuk göğsü ile menü tamamlanabilir.
Amasya Usulü Toyga Çorbası Yapımı Ne Kadar Sürer?
Amasya usulü toyga çorbasının hazırlığı yalnız 5 dakika sürer. Çorbanın pişme süresi ise 1 saat uzunluğundadır.
Amasya Usulü Toyga Çorbası Kaç kişiliktir?
Verilen malzemeler ile 8 kişilik Amasya usulü toyga çorbası yapılabilir.