Adana iline ait birçok faklı lezzet Türk mutfağının önemli yapı taşlarını oluşturmaktadır. Adana usulü hazırlanan et yemekleri, et tüketmeyi sevenlerin favori yemekleri arasında yer alır. Kendine has pişirme tekniklerine sahip olan Adana, herkesin bildiği yemekleri dahi oldukça farklı lezzetlere sahip bir şekilde hazırlayabiliyor.

‘Akşam ne yemek yapsam’ diye düşünenler için bu kez Adana usulü patlıcan güveç tarifini tavsiye ediyoruz. Daha önce patlıcanı hiç böyle yemeyenler, bundan sonra patlıcan yemeklerini Adana usulüne göre yapmaya karar verecek. Oldukça pratik bir şekilde hazırlanabilen bu yemeğin yanına pilav hazırlayarak akşam menüsünü kolayca tamamlayabilirsiniz.

Adana Usulü Patlıcan Güveç İçin Gerekli Olan Malzemeler

Lezzetli ve bir o kadar da göz doyurucu Adana usulü patlıcan güveç hazırlamak için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

* 80 gram kuyruk yağı

* 6 yemek kaşığı tereyağı

* 2 adet kuru soğan

* 10 diş sarımsak

* 1 kg kuzu eti

* 8 adet yeşil biber

* 3 adet iri patlıcan

* 5 adet domates

* 2 yemek kaşığı biber salçası

* 2 tatlı kaşığı tuz

* 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

* 1 tatlı kaşığı pul biber

* 1 tatlı kaşığı karabiber

Adana Usulü Patlıcan Güvecin Hazırlanışı

Adana usulü patlıcan güveç hazırlamak için ilk olarak patlıcanların yıkanması, kurulanması ve alacalı olacak şekilde soyulması gerekir. 3x3x3 cm kebaplık zar şeklinde doğranan patlıcanlar daha sonra bir kap içerisine alınır ve üzerine tuz ilave edilerek karıştırılır. Yirmi dakika tuzda bekletilen patlıcanlar daha sonra yıkanıp, süzülür.

Patlıcanlardan sonra domateslerin kabukları soyulur ve hazır hale getirilir. Sarımsaklar ise ezilip kabukları soyulur ve bütün olarak bırakılır. Soğanlar yemeklik olacak şekilde doğrandıktan sonra sıra biberlere gelir. Biberlerin sadece sapları kesilir ve dört santim genişliğinde dilimlenir.

Kuzu etleri patlıcanlar gibi 3x3x3 cm kebaplık olacak şekilde doğranır. Bu aşamada kuyruk yağının da oldukça ince bir şekilde kıyılmasına özen gösterilmelidir. Malzemeler hazırlandıktan sonra güvecin zeminine ince ince kıyılan kuyruk yağı alınır. Üzerine kuz etleri yerleştirilir ve bastırılır. Etlerin üzerine biberler, biberlerin üzerine ise sarımsakları yayılarak yerleştirilir. Bu kattan sonra tereyağı, tuz ve toz biberler ilave edilir. En üste patlıcanlar yerleştirilir.

Bir kase içerisinde salça ve biraz su ilave edilerek salça çırpılır ve patlıcanların üzerine dökülür. Son olarak domatesler güvecin üzerine yerleştirilir. Güvecin üzeri, güvecin ağzından daha küçük bir tabak, yağlı kağıt ya da alüminyum folyo ile kapatılmalıdır. Hazırlanan güveç 200 derecelik fırına verilir ve bir saat kadar pişirilir. Bu sürenin sonunda üzerine konan yağlı kağıt ya da tabak alınır ve on beş yirmi dakika daha fırında pişirilir. Bu aşamada yemek iyice renk alır ve suyunu çeker. Hazırladığınız Adana usulü patlıcan güveci fırından çıkarttıktan sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Adana Usulü Patlıcan Güvecin Püf Noktası

Adana usulü patlıcan güveç yaparken mutlaka güvecin üzerine folyo ya da tabak kullanılmalıdır. Bu teknik aromaların dağılmamasını sağlar ve yemeğin daha lezzetli bir tada sahip olmasını sağlar. Bu aşamada tercih edilecek ürünün mutlaka güvecin ağız kısmından küçük olması gerekir. Aynı zamanda pişirme süresi fırına göre değişebileceğinden ara sıra etlere bir şiş batırılarak pişme durumu kontrol edilmelidir.

Muhabir: Haber Merkezi