Lokanta usulü kuru fasulye tarifi ikiye ayrılır. Bunlardan birisi etsiz kuru fasulye tarifi, bir diğeri ise etli kuru fasulye tarifidir. Çoğunlukla ev yemekleri restoranlarında ve lokantalarda etsiz kuru fasulye tarifi ile karşılaşılır. Etsiz kuru fasulye lokanta usulü yapılmak isteniyorsa salçasını dikkat edilmelidir. Bol miktarda salça kullanılmalı ve içerisine biber mutlaka eklenmelidir. Malzemeler ve malzemelerin oranları son derece önemlidir. Hem malzemeleri hem de ölçülere dikkat edildiği müddetçe lokanta usulü ve lezzetli kuru fasulye yemeği pişirilebilir.

Lokanta Usulü Kuru Fasulye Malzemeleri Nelerdir?

Lokanta usulü kuru fasulye yemeği yapmak isteyenlerin malzemelere dikkat etmesi gerekir. Önerilen malzemeler genellikle her lokanta usulü kuru fasulye için geçerlidir. Ancak bazı zamanlarda kişiler özellikle alerjen reaksiyon gösterme ihtimallerine karşı malzemelerde değişiklik yapabilirler. Baharat dengesinin önemli olduğu, bu yemekte mutlaka kullanılan baharatlar ve baharat çeşitliliğine de önem vermek gerekir. Baharatın ölçüsü aşılmamalıdır ve damak tadına uygun şekilde baharat ölçüsü belirlenmelidir. Lokanta usulü kuru fasulye tarifindeki malzemeler şunlardır:

·         Soğan

·         Biber

·         Domates salçası

·         Pul biber

·         Karabiber

·         Kimyon

·         Tuz

·         Fasulye

·         Domates

Lokanta Usulü Kuru Fasulye Malzeme Ölçüleri Nedir?

Kuru fasulye yapmak isteyenlerin genellikle ölçülere göre hareket etmesi gerekir. Ölçülere göre hazırlanan kuru fasulyenin lezzeti daha orantılı olacaktır. Özellikle ilk kez lokanta usulü kuru fasulye tarifi yapacak kişilerin doğrudan ölçülerden yararlanması önerilir. Böylelikle tadı daha verimli olurken bir yandan da lezzet kaybı yaşanmaz. Lokanta usulü kuru fasulye tarifinde kişi sayısına göre ölçekler revize edilebilir. Belirlenen malzemelerin ölçüleri ve adetleri ortalama 6 kişilik için şu şekildedir:

·         Soğan 1 adet

·         Biber 1 – 2 adet

·         Domates salçası 1 – 1,5 yemek kaşığı

·         Tüm baharatlar 1 çay kaşığı (karabiber, pul biber, kimyon için geçerlidir. Tuz 2 katı olarak eklenmelidir).

·         Domates 2 – 3 adet

·         Fasulye 1 su bardağı ya da 2 çay bardağı

Bu ölçüler ile hazırlanan yemek 6 kişiye kadar yetebilmektedir. Ölçüler küçültülerek daha fazla kişiye servis edilmesi de mümkündür.

Lokanta Usulü Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Kuru fasulyenin pişirilmesi için malzemelerin önden hazırlanması önerilir. Önceden ısıtılmış bir tavada soğanlar kavrulduktan sonra malzemeler yavaş yavaş karıştırılmaya başlanmalıdır. Bu tarifi uygulayacak olanlar eğer isterlerse tava yerine tek bir tencere kullanarak da tüm yemeği hazırlayabilirler. Lokanta usulü kuru fasulyenin pişirme tarifi şu şekildedir:

·         Soğanlar zeytinyağında kavrulur.

·         Biberler ince ince doğranır ve soğanların üzerine eklenir.

·         Domates eklenir.

·         Fasulyeler eklenir.

·         Sıcak su eklenir.

·         Pişirmeye bırakılır.

Lokanta Usulü Kuru Fasulye Kaç Dakikada Pişer?

Lokanta usulü kuru fasulye ortalama 45 dakikada pişmektedir. Eğer etli kuru fasulye tarifi uygulanacak ise bu durumda pişme süresi artabilir. Etlerin tam piştiğinden ve yumuşak bir kıvamda kaldığından emin olunmalıdır. Lokanta usulü kuru fasulye pişirirken çok fazla pişirmemeye dikkat etmek gerekir.

Fasulyelerin ağızda dağılma kıvamı bu yemeğin en önemi özelliğinden biridir. Ağızda dağılmalı ancak damağa yapışmamalı ve pütürlü bir doku bırakmamalıdır. Lokanta usulü kuru fasulye pişirirken arada bir tencerenin kapağı açılarak yemeğin kıvamı kontrol edilmelidir. Yemeği pişirirken tencerenin kapağı açık bırakılmamalı ya da sık sık açılmamalıdır.

Muhabir: Haber Merkezi