AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında verilen ikramiyenin 4 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı. Ancak sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, yapılan zammın emeklilerin alım gücü üzerindeki etkisini değerlendirerek, artışın yetersiz kaldığını belirtti.
Emekli ikramiyesinde yüzde 33’lük artış
2018 yılında 1.000 TL olarak başlayan emekli bayram ikramiyesi, 2023’te 2.000 TL’den 3.000 TL’ye yükseltilmişti. 2024 itibarıyla yapılan yüzde 33’lük zamla birlikte ikramiye tutarı 4.000 TL'ye çıktı. Ancak uzmanlar, artışın enflasyon karşısında yetersiz kaldığını vurguluyor.
Asgari ücrete göre ikramiyenin değeri azaldı
Özgür Erdursun, bayram ikramiyelerinin asgari ücrete oranla yıllar içinde büyük değer kaybına uğradığını belirtti. Erdursun’un hesaplamalarına göre:
- 2018’de asgari ücret 1.603 TL iken, bayram ikramiyesi bunun %62,5'ine denk geliyordu.
- 2024’te asgari ücret 17.002 TL’ye yükselirken, bayram ikramiyesi asgari ücretin yalnızca %17,65’ine geriledi.
- 2025’te yapılacak 4.000 TL’lik yeni zamla birlikte bu oran ancak %18’e çıkacak.
Bu veriler, emeklilerin bayram ikramiyelerinin reel alım gücünün yıllar içinde düştüğünü gösteriyor.
Enflasyon farkı bekleniyor
Memur ve emekli maaşlarına 2025'in ilk 6 ayında %6, ikinci 6 ayında %5 zam yapılması planlanıyor. Eğer enflasyon bu oranları aşarsa, fark maaşlara ek zam olarak yansıtılacak.
Sosyal güvenlik uzmanları, emeklilerin ekonomik sıkıntılarının çözülmesi için daha kapsamlı bir maaş düzenlemesi yapılması gerektiğini vurguladılar.