Yaşam

Elim yandı, su topladı, ne yapmalıyım?

Abone Ol

Günlük yaşam içinde dikkatsizlikten sonra çeşitli kazalar yaşadığımız olur. Yanık vakalarından sonra su toplayan kabarcıklara rastlanabilir. Birinci derece yanıklarda deri kabarır ve kırmızıya döner. Aynı zamanda yanık bölgesinde keskin bir acı hissedilir. Böyle durumlarda kısa bir süre içinde ilk müdahalenin yapılması gerekir. Su toplayan yanıklara müdahale etmek için şu adımlar uygulanmalıdır:

·         Yanık bölgesini soğuk suya tutun. Deriye buz uygulanmayın. Dolaşımı azaltabilen bu müdahale daha çok zarar verir. Yanığa 10 ile 15 dakika boyunca su akıtmaya devam edin. Eğer soğuk su bulunmayan bir noktadaysanız temiz ve ıslak bir bezi ilgili bölgeye yerleştirin. Daha sonra bu bölgeyi temiz bir bez yardımıyla kurulayın.

·         Su tuttuktan sonra yanık bölgesine bir krem uygulayın. Eğer yanık kremi yoksa bir vazelin ya da aloe vera içerikli bir merhem de iş görür. Kremi sürdükten sonra bölgeyi bir bezle kapatın. Birkaç gün sonra yaptığınız pansumanı yenilemeyi unutmayın. Zaman içinde yanık iyileşmeye başlar.

Yukarıda belirtilen talimatlar yalnız birinci ve ikinci derece yanıklar için uygulanmalıdır. Eğer daha ciddi bir yanık olduğu şüphesi varsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Su Toplayan Yanık Bölgesi Patlatılmalı Mı?

Yanıktan sonra su toplayan bölge hiçbir nedenle patlatılmamalıdır. Bu kabarcıkların görevi iyileşme süreci boyunca altta kalan cilt tabakasını korumaktır. Eğer kabarcıklar patlatılırsa iyileşme süreci bir hayli yavaşlar. Kabarcıkların bir müdahale olmadan patlaması durumunda deriyi soymamaya dikkat etmek gerekir. Bölge olabildiğince kapalı ve temiz kalmalıdır. Vazelin ile su toplayan deri nemlendirilmelidir.

Yanık Sonrası Su Toplanması Neden Olur?

Ciltteki deri tabakalarının hasar görmesine neden olan yanık sonuç olarak deri bariyerini bozar. Tüm bu süreçte cilt su kaybeder. Yanık bölgesinde kaybedilen suyu dengelemek isteyen vücut, cilt altında yer alan lefantik sistemi ve damarları kullanır. Bunlar aracılığıyla sıvı toplama işlemini başlatır. Sıvı toplama işleminin sonucunda ciltte kabarcıklar meydana gelir. Kısaca yanıktan sonra sıvı dengesi sağlanır.

Yanıktan Sonra Neye Dikkat Etmek Gerekir?

Yanığın derecesine bağlı olarak uygulanması gereken tedavi yöntemleri farklılık gösterir. Ciddi bir yanık vakası varsa bir uzman kontrolünde tedavi görülmesi sağlık açısından gereklidir. Yanık sonrası su toplayan bölgenin hızlı bir şekilde iyileşmesi için dikkate alınması gereken noktalar şunlardır:

·         Hafif ya da ağır olan yanık vakalarından sonra mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Reçete edilen ilaçları kullanarak tedavi uygulanmalıdır.

·         Su toplayan bölgenin enfeksiyon kapmaması için hijyene önem verilmelidir. Yarayı düzenli olarak temizleyip dezenfekte ederek temizlik sağlanmalıdır.

·         Su toplayan yanık vakaları çoğunlukla şiddetli ağrıları beraberinde getirir. Buna önlem olarak ağrı kesici kullanılabilir.

·         Su toplamasını azaltmak için doktorun önerdiği kremler uygulanmalıdır.

·         Yanık bölgesinin daha fazla su toplamasına neden olabilecek eylemlerden uzak durmak gerekir. Baskı uygulamak, sıkı elbiseler giymek ve sürtünmek yaranın daha fazla su toplamasıyla sonuçlanır.

·         İyileşme sürecinin daha hızlı olması için dinlenme ve uyku vazgeçilmez etkenlerdir. Aynı zamanda sağlıklı bir beslenme düzeni de uygulanmalıdır.

Yanık Sonrası Su Toplaması Kaç Günde Geçer?

Hastanın yanık durumuna göre su toplayan bölgenin iyileşme süreci değişir. Hafif yanıklar için iyileşme süreci 2 ya da 3 gündür. Daha ağır vakaların geçmesi 1 haftayı bulabilir. İyileşme sürecinde uygulanan tedavi yöntemi de büyük oranda belirleyicidir.