H1N1 grip, H1N1 influenza virüsü suşunun neden olduğu bir solunum hastalığıdır. Bu virüs burnunuzu, boğazınızı ve akciğerlerinizi sıralayan hücrelere bulaşır. Bu grip yaygın olarak domuz gribi olarak bilinir.
H1N1 gribi ilk olarak 2009'da tespit edildi. O zamandan beri insanlar enfekte olmaya devam etti ve ondan ölüm sayısı her geçen gün artıyor.
Havadan, mukustan ve tükürük partiküllerinden insandan insana hızla yayılan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. 5 yaşın altındaki çocuklar ve 50 yaş ve üstü kişiler domuz gribine yakalanma riski daha yüksektir.
Diğer risk faktörleri solunum bozuklukları, zayıf bir bağışıklık sistemi ve hamileliği içerir.
DOMUZ (H1N1) GRİBİ BELİRTİLERİ VE NEDENLERİ
Domuz gribi belirtileri mevsimsel grip belirtilerine benzer . Ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, tıkanıklık, ishal, titreme, vücut ağrıları, bulantı ve kusmayı içerir. Semptomlar virüse maruz kaldıktan yaklaşık bir ila üç gün sonra gelişir ve yaklaşık bir veya iki hafta sürer.
Domuz gribi ve mevsimsel gribin en belirtileri aynıdır, size bir domuz gribi etkilenen bölgede yaşayan, özellikle de doğru teşhis için doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Bir laboratuvar testi hastalığın teşhisine yardımcı olacaktır ve zamanında tedavi komplikasyonları önleyebilir.
Astım, diyabet, kalp hastalığı veya böbrek hastalığı gibi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin enfeksiyon nedeniyle komplikasyonlara yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Nefes almada zorluk, sürekli kusma, ani baş dönmesi, konfüzyon, göğüste veya karında ağrı gibi belirtiler yaşarsanız veya grip belirtileriniz düzelirse ancak daha kötü ateş veya öksürük ile geri gelirse acil tıbbi yardım alın.
DOMUZ GRİBİ DAMLACIKLAR YOLUYLA YAYILIR
H1N1 virüsü, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında havaya atılan damlacıklar yoluyla yayılır. Sağlıklı bir insan kirli hava veya yüzeyle temas ettiğinde, virüs vücuda girer.
DOMUZ GRİBİ TEDAVİSİ YOKTUR BİLGİSİ YANLIŞTIR
H1N1 influenza tedavisine yardımcı olabilecek antiviral ilaçlar vardır. Bu ilaçlar semptomların süresini ve süresini kısaltabilir. Bununla birlikte, ilaçlardan en fazla faydayı elde etmek için zamanında teşhis ve tedavi gereklidir.
AŞI TAM KORUMA SAĞLAR
Aşılamanın sizi H1N1 virüsünden koruyabileceği doğrudur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 6 aylıktan büyük herkese grip aşısı yapılmasını önermektedir. Aşı doktorunuzdan veya bazı kliniklerden enjeksiyon veya burun spreyi olarak alınabilir.
Bununla birlikte, aşının virüse karşı bir yıllık koruma sunduğunu unutmayın. Bu nedenle, kendinizi bu ölümcül gripten korumak için, her yıl aşılamayı yapmanız gerekir.
H1N1 GRİP BULAŞICIDIR
Bu hastalık oldukça bulaşıcıdır ve enfekte kişiden diğer sağlıklı kişilere hızla yayılır. Virüs kirli hava ve yüzeylerden yayılır.
Kendinizi bu virüsle temastan korumak için, enfekte insanlardan uzak durun, düzenli olarak ellerinizi sabunla yıkayın, ılık suda çamaşır yıkayın ve ofisinizi ve evinizi günlük dezenfektanla temizleyin.
H1N1 VİRÜSÜNÜN (DOMUZ GRİBİNİN) YAYILMASINI ÖNLEMENİN İPUÇLARI
H1N1 (domuz) gribine bağlı toplam ölüm sayısı her geçen gün arttığından, DSÖ, enfeksiyonu global bir salgın olarak ilan etmiştir. Bu nedenle, önlemek için önlem almak önemlidir.
Ellerinizi günde birkaç kez sabun ve suyla yıkayın.
Seyahat ederken alkol bazlı el dezenfektanı bulundurun.
Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza sık sık ellerinizle dokunmaktan kaçının.
Herhangi bir gripten muzdarip insanlarla yakın temastan kaçının.
Vücudunuzun dinlenmesine yardımcı olmak için bol miktarda uyku alın.
Bol sıvı tüketin (temiz su ve ev yapımı meyve suları ve smoothie'ler).
Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda burnunuzu ve ağzınızı bir mendille örtün.
Grip mevsiminde, dışarı çıkarken bir yüz veya burun maskesi kullanın.
Kısmen kullanılmış dokuları taşımayın. Bir kez kullanıldığında, onları çöp kutusuna atın ve bir dahaki sefere ihtiyacınız olduğunda yeni bir doku alın.
Grip benzeri semptomlarla hastaysanız, evde kalın ve virüsü yaymaktan kaçının.
Ateşiniz varsa, rahatsızlığı azaltmak için alnınıza, kollarınıza ve bacaklarınıza serin bir kompres uygulayın.
Nefes almayı kolaylaştırmak için odanızda bir nemlendirici kullanın.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olacaktır.
Grip mevsimi boyunca, sarımsak, Hint bektaşi üzümü, zencefil, zerdeçal, aloe vera ve fesleğen gibi bağışıklık artırıcı gıdalar alımınızı artırın .
Günde birkaç bardak fesleğen, zencefil veya yeşil çay için.
Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için günde 1-2 bardak ılık zerdeçal sütü için.
Aktif olun ve sağlıklı kalmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için günlük egzersizler yapın.