Özellikle kahvaltıda domates yemek sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca birçok yemeğin ana maddesi domatestir. Kahvaltı, öğle yemeği, salata, meze ve sandviçlerde kullanılmak üzere tercih edilen bu besinin kabukları çöpe atılıyor. Ancak domates kabukları oldukça faydalıdır.

Öncelikle domates kabuğu cilt üzerinde oldukça etkilidir. Yüksek miktarda likopen içerdiğinden prostat kanserinde daha düşük PSA değeri olarak da tercih edilmektedir. Bu nedenle uzmanlar domatesin kabuğuyla tüketilmesini öneriyor. Amerika'da yapılan bir başka araştırmaya göre domates, adet görmeyen kadınların su şeklinde tüketilmesi halinde meme kanserine karşı koruma sağlıyor.

DOMATES KABUKLARININ FAYDALARI NELERDİR?

Domates çok yönlü bir gıda maddesidir. Vitamin, karbonhidrat, lif ve mineral açısından zengin olan domates gibi domates kabuğu da birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Domates cilt için inanılmaz güneş koruması sağlar. Domates, serbest radikallerle savaşan fitobesin likopen içerir. Likopen domatese kırmızı rengini veren maddedir. Aynı zamanda likopen güçlü bir antioksidandır. Domates kabuğu, pişirildiğinde yemeğin içine kıvrıldığı için pek çok kişi tarafından sevilmez. Ancak kişiyi katarakt ve kanserden koruyan yüksek miktarda likopen içerir.

Domates kabuğunun bilinen diğer faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Domates kabuğu ile cilt nemi sağlanabilir.
  • Domates kabuğu ile tonik veya cilt temizleme suyu yapılabilir.
  • Domates kabuğunu yarım bardak sütle karıştırıp yüz bölgesine uygulamak cildin daha parlak ve pürüzsüz olmasını sağlar.
  • Domates kabuklarını yüz bölgesine sürüp yarım saat bekletmek cildin ihtiyacı olan bakımı almasını sağlar.
  • Domatesleri kabuğuyla yemek aynı zamanda kansere karşı savunma mekanizmasını da geliştirir.

DOMATES KABUĞU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Cilt bakımı için de kullanılabilen domates kabukları, doğrudan tüketildiğinde insan sağlığına da birçok fayda sağlıyor. Domates kabuğu genellikle tüberküloz, bronşit ve astım gibi akciğer hastalıklarının tedavisine yardımcı olmak için tercih edilmektedir. Yüksek potasyum içeriği kişinin uzun süre tok hissetmesini ve daha dinç kalmasını sağlar. Domates kabuğu ayrıca karaciğer fonksiyonuna yardımcı olur ve müshil görevi görerek kabızlık sorununu ortadan kaldırır.

DOMATES KABUKLARIYLA NELER YAPILABİLİR?

Domates kabuğu sağlık açısından yenebildiği gibi farklı besin maddeleri elde etmek için de kullanılabilir. Domates kabuğuyla elde edebileceğiniz bu yeni lezzetler, klasik tariflerin yerini alacak. Domates kabuklarıyla yapabileceğiniz bazı tarifleri şöyle sıralayabiliriz:

Van’da feci kaza: 50 araç birbirine girdi, çok sayıda yaralı var Van’da feci kaza: 50 araç birbirine girdi, çok sayıda yaralı var

Domates reçeli: Domates kabuklarını bir kaseye koyup aynı miktarda şekerle karıştırıp kaynatarak domates reçeli yapabilirsiniz.

Domates turşusu: Domates kabukları kurutulmalı, üzerine zeytinyağı dökülüp iyice karıştırılmalıdır. Bu karışımın üzerine domates kabuğu miktarına göre sarımsaklar dilimlenir ve elde edilen karışım bir cam kavanoza aktarılır. Üzerini kaplayacak kadar kaynar su ekledikten sonra iki hafta bekleyin ve çok lezzetli bir domates turşusu hazır olacaktır.

Kurutulmuş domates çorbası: Domateslerin kabukları dilimlenerek bir süre kurumaya bırakılır. Kurutulmuş domates kabukları elle ezilerek baharat haline getiriliyor ve klasik çorba yapımında kullanılabiliyor.

Domates sosu: Domates kabuklarından elde edilen domates sosu, farklı yemeklerde kullanılabilir.

Muhabir: Haber Merkezi