Memurların herhangi bir nedenle görevden uzaklaştırılması halinde, görevden uzaklaştırılanlar adına görevlerine devam etmek üzere başka bir memur atanır. Atanan memur, açığa alınan memur dönünceye veya yerine başka bir memur kalıcı olarak atanıncaya kadar bu görevi yerine getirmekle yükümlüdür. Habererde çalışan memurlara yapılan ödeme türleri eyaletlere göre değişmektedir.

Vekalet ücreti karşılığında yapılan ödemeler Kamu Görevlileri Kanununun seksen altıncı maddesine göre yapılır. Vekaletnamenin bulunduğu pozisyona bağlı olarak ödeme koşullarında bir takım değişiklikler meydana gelmektedir. Bu yazımızda acente maaşı ödeme koşulları ve pozisyondan pozisyona değişen durumlardan bahsedeceğiz.

DOLU KADROYA VEKALET ÖDEMESİ

Memurun çalıştığı kadrodan kopmaması gerektiğini ifade eden bu kavrama göre memur görevine devam etmektedir. Belirli bir sebeple görevden uzaklaştırılan memurun yerine başka bir memur atanır. Bu nedenler yasal izin, geçici görev, disiplin cezası veya işten çıkarılma olabilir. Boş kontenjanlarda yapılan bayi alım satımlarında ilk üç ay içerisinde herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Vekaletnamenin ilk üç aydan sonra devam etmesi durumunda aylık ödemeler başlar. Bu süreçte bazı istisnai durumlar ortaya çıkar. İlköğretimin öğretmenlik ve fon bölümlerine kurum içi atamalar yapıldıktan sonra hizmete başladığı günden itibaren yedek maaş ödenir.

BOŞ KADROYA VEKALET ÖDEMESİ

Boş bir pozisyon için temsil ücreti, memurun çalıştığı pozisyonla bağını tamamen kesmesi anlamına gelir. Bir memurun boşalması için, bir memurun ölmesi, istifa etmesi, emekli olması, başka bir göreve atanması veya kovulması gerekiyor. Bu durumlardan herhangi birinin ortaya çıkması halinde boşalan yere temsilci ataması yapılır. Kurumda boşluk oluşması halinde ilk üç ay için yedek maaş ödenmez. İlk çeyreğin sonunda boşluğun devam etmesi durumunda, kefalet maaşı ödenmesi söz konusu olur. Ayrıca, ayni ve nakdi mali sorumluluk gerektiren muhasebe pozisyonlarına atanan memurlara ilk aydan itibaren temsili maaş verilmektedir. Aynı zamanda ilkokul öğretmenleri ve kasiyerler de ilk aydan itibaren ek maaş alıyor.

VEKALET OLARAK ATANAN MESLEKLER HANGİLERİDİR?

Memurlar yasal izin, disiplin cezası veya ihraç gibi nedenlerle görevlerinden ayrıldıktan sonra yerlerine vekil atanır. Açık veya zımni olarak yapılan bu atamalarda belirli kriterler dikkate alınmaktadır. Maliye Bakanlığı izniyle açık atama yapılabilecek meslek grupları şöyle sıralanıyor:

  • İlkokul öğretmenliği
  • Doktor
  • Diş doktoru
  • Eczacılık
  • Mühendislik
  • Mimarlık
  • Veterinerlik

Yukarıda sayılan mesleklerin yanı sıra hemşire ve ebeler de köy ve kasabalarda vekaleten atanabilen meslek grupları arasında yer almaktadır. Belediyelerde veterinerlik veya hayvan işçiliği hizmeti verecek veteriner veya hayvan sağlığı memurunun bulunmaması durumunda randevu alınabilmektedir. Vaaz, Kur'an dersi öğretmenliği, imam hatip ve müezzin komiserliği gibi dini mesleklere temsilci atamaları sıklıkla yapılıyor.

VEKALETEN ATANAN MEMUR NEREDEN SEÇİLİR?

Pek çok meslek için geçerli olan temsilci atamalarına atanan görevliler kurum içinden veya dışından seçilebilmektedir. Boş veya ücretli bir kadroya temsilci atanırken dikkate alınan bazı kriterler vardır. Bu kriterler dikkate alınarak boş veya dolu kadrolara görevli memurların atanması zorunludur. Boş veya doldurulan kadrolara, ilgili mesleğin gerektirdiği kriterleri taşımayan memurlar atanamaz.

Muhabir: Haber Merkezi