Almanya'da yaşayan Türkler dahil olmak üzere yabancıları ilgilendiren 'Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu' tasarısı, Almanya vatandaşlığına geçen bir bireyin hangi ülkenin yurttaşı olduğuna bakılmaksızın önceki yurttaşlıklarını koruma imkanı sağlıyor.

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Almanya İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı hızlı ve çifte vatandaşlığı öngören yeni vatandaşlık yasası (Gesetzentwurf zur Moderniesierung des Staatsangehörigketisrechts), 19 Ocak Cuma günü görüşülecek.

HERKES İÇİN ÇİFTE VATANDAŞLIK YOLU AÇILACAK

Bakanlık, tasarı üzerinde toplam 40 dakikalık bir konuşma gerçekleşeceğini ve ardından oylamaya geçileceğini belirtti. Tasarı, iyi uyum sağlayanların üç yıl, ülkede yardıma muhtaç olmadan çalışan ve Almanca bilenlerin 5 yılda Alman vatandaşlığını alabilmesini öngörüyor. Herkes için de çifte vatandaşlık yolu açılacak.

YENİ YASADA NELER VAR

  • Reform ile daha önce 8 yıl olan vatandaşlığa geçiş için bekleme süresi 5 yıla inecek. Özel durumlarda ve uyum sağlandığı da kanıtlandığında süre 3 yıla inebilecek.
  • Beş yıldır ülkede yaşayan yabancı kökenli ailelerin Almanya’da doğan çocukları “otomatik olarak Alman vatandaşı” olacak.
  • Daha önce, özellikle Türkler’in çifte vatandaşlığını önlemek için getirilen, “Alman doğumlu vatandaş olma ve 18 yaşına gelince, Alman ya da Türk vatandaşlığından birini seçme” şartı da kaldırılıyor.

ALMAN VATANDAŞLIĞINA BAŞVURABİLECEK

Ülkede 60 yılı deviren Türkler’in yarısı halihazırda Alman vatandaşlığını almış durumda. Kalanlar da, yeterli dil bildiğini ve yardım almadan geçimini sağladığını kanıtlarsa, Alman vatandaşlığına başvurabilecek.

İSTERLERSE TÜRK VATANDAŞLIĞINI GERİ ALABİLECEK

Bunun için Türk vatandaşlığından çıkmaları gerekmeyecek. Daha önce Alman vatandaşlığını alanlar, isterlerse Türk vatandaşlığını geri alabilecek. Yeni yasada, otomatik kayıp hükmü yer almıyor.
Alman vatandaşlığını alan kişinin ailesi de, eğer geçimini kendi ya da aileden birileri tarafından karşılanıyorsa vatandaşlık alabilecek.

Cuma günü oylanacak olan yasanın yürürlük tarihi daha önce 2024 olarak açıklanmıştı. Tam tarihi de yarın netleşecek.

Muhabir: Haber Merkezi