Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan turşular, yaz aylarından hazırlanarak, kış boyunca tüketiliyor. Evde hazırlanabileceği gibi dışarıdan da satın alınabilen turşular, yiyeceklerin lezzetli hallerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor. Lezzetli olduğu kadar vücut için son derece faydalı da olan turşuları düzenli ve dengeli bir şekilde tüketmek gerekiyor. Biberiye turşusu da faydalı olan turşular arasında yer alıyor.

Evde biberiye turşusu hazırlamak isteyenlerin pratik bir şekilde turşu yapması mümkün oluyor. Üstelik uzmanların önerdiği turşulardan biri olan biberiye turşusu, düzenli ve dengeli tüketimde oldukça fayda sağlıyor. Peki biberiye turşusu nedir, nasıl yapılır? Biberiye turşusunun faydaları, zararları nelerdir? İşte biberiye turşusu ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler…

BİBERİYE TURŞUSU NEDİR, NE İLE YAPILIR?

Son zamanlarda oldukça popüler olmaya başlamış olan biberiye turşusu, tavuk dürümlerin yanından salatalara kadar birçok yemeğe çok yakışıyor. Bu nedenle birçok kişinin evde de yapmaya başlamış olduğu biberiye turşusu, süs biberlerinden yapılıyor. Başka bir deyişle, acı biber turşusu olarak da bilinen biberiye turşusu salamura ile korunmuş biberler anlamına geliyor. Dışarıdan hazır olarak satın alınabilecek olan biberiye turşusu, kolay bir tarifle evde de yapılabiliyor.

BİBERİYE TURŞUSU TARİFİ NASIL YAPILIR?

Evde biberiye turşusu yapmak için birtakım malzemeleri bir araya getirmek gerekiyor. Bu kapsamda biberiye turşusu için gerekli olan malzemeler her turşu için lazım olan sirke, iri tuz gibi malzemeler oluyor. İşte biberiye turşusu için gerekli olan tüm malzemeler:

  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 KG biberiye
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme iri turşuluk tuz
  • 4 bardak içme suyu
  • Yarım tatlı kaşığı limon tuzu

Evde biberiye turşusu yapabilmek için malzemelerin hazırlanmasının ardından pratik bir şekilde planlanmış olan yapım aşamasının takip edilmesi gerekiyor. İşte adım adım biberiye turşusu tarifi:

Oksijenli su ile saç rengi nasıl açılır? Oksijenli su ile saç rengi nasıl açılır?
  1. Biberiyeleri yıkayın ve bir süzgece alın.
  2. Biberiyelerin suyu süzülürken bir kapta su ve sirkeyi karıştırdıktan sonra tuz ve limon tuzunu suya atıp, tuzlar eriyene dek karıştırın.
  3. Turşu kavanozunu hazırlayın.
  4. Kavanozun dibine ayıklanmış sarımsakları yerleştirin.
  5. Sarımsakların üstüne suyu süzülmüş biberiyeleri koyun.
  6. Malzemelerin üzerini geçecek kadar turşu suyunu doldurun.
  7. Kavanoz ya da kavanozların ağızlarını sıkıca kapatın.
  8. Biberiyenin turşu olabilmesi için en az 10 gün bekleyin.

BİBERİYE TURŞUSUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Düzenli ve dengeli tüketildiğinde son derece faydalı olan biberiye turşusunun vücut için birçok faydası bulunuyor. İşte biberiye turşusunun faydaları:

  • Bol miktarda antioksidan içeren biberiye turşusu, vücudun toksinlerden arınmasını kolaylaştırıyor.
  • Biberiye turşusunun antioksidanlı içeriği aynı zamanda bağışıklığı güçlendirerek, özellikle kış hastalıkların önüne geçilmesini sağlıyor.
  • Antioksidan zengini biberiye turşusu, kansere karşı önleyicilik de sağlıyor. Çünkü antioksidanlar, kansere neden olan serbest radikallerle mücadeleyi kolaylaştırıyor.
  • İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunan biberiye turşusu, ülsere sebep olan bakterilerin midede gelişmesini engellediği için ülsere iyi geliyor.
  • İçerisinde flavonoid de bulunan biberiye turşusu, Alzheimer’ı önlemek için tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor.
  • Faydalı kabul edilen biberiye turşusu, dengeli tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakımını kolaylaştırıyor.
  • Hazımsızlık ve kabızlık gibi problemlerin önüne geçmek için de biberiye turşusunun tüketilmesi öneriliyor.
  • Ağızda oluşan aft tarzı yaraların iyileşmesi için de tüketilebilecek olan biberiye turşusu, ağız sağlığını destekliyor.
  • Kandaki insülin dengesizliğini ortadan kaldıran biberiye turşusu, diyabetliler için de tüketilebilecek yiyecekler arasında yer alıyor.

BİBERİYE TURŞUSUNUN ZARARLARI NELERDİR?

Her gıdada olduğu gibi biberiye turşusunun da fazlasını tüketmek, bazı zararlara yol açabiliyor. Bu kapsamda özellikle biberiye turşusunun acı bir turşu olduğunu unutmamak gerekiyor. Acı biber, her bakımdan vücuda faydalı bir besin kaynağı olsa da tüketiminin abartılması halinde bağırsak ve sindirim rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok probleme yol açabiliyor.

Muhabir: Ali Sökel