Un helvası kandil ve cenaze törenlerinin ardından sıklıkla yapılmaktadır. Kültürel bir gelenek olan bu durum kişinin vefat ettiği gün ‘ölünün ağzı tatlansın’ inanışı ile yapılmaktadır. Kandil ve cenaze günlerinin yanı sıra özellikle un helvası toplumumuz tarafından sevilerek tüketilen lezzetler arasında yer alır. Bu nedenle zaman zaman evlerde hazırlanarak afiyetle tüketilir.

Birçok farklı şekilde un helvası yapılabilir. Ancak biz bugün sizlere Bayburt yöresine ait un helvası hazırlanışını anlatacağız. Daha önce bu tarifi denemeyenler artık sadece Bayburt usulü un helvası yapmayı tercih edebilir. Akşam yemekten sonra taze demlenen çayın yanında tüketebileceğiniz un helvasını hazırlamak için hemen malzemeleri hazırlayın ve kolları sıvayın!

Bayburt Usulü Un Helvası İçin Gerekli Malzemeler

Bayburt usulü un helvası hazırlamak için gerekli olan malzemelerin listesi şu şekildedir;

* 1 paket tereyağı

* 4 yemek kaşığı sıvı yağ

* 4 – 5,5 su bardağı un (kıvama göre ayarlama yapılmalıdır)

Bayburt usulü un helvasının şerbeti için gerekli olan malzemeler;

* 2 su bardağı su

* 2 su bardağı toz şeker

Bayburt Usulü Un Helvasının Hazırlanışı

Bayburt usulü un helvası yapmak için ilk olarak şerbetin hazırlanması gerekir. Bunun için uygun bir tencereye iki su bardağı suyun ve iki su bardağı toz şekerin eklenmesi gerekir. Şerbet koyu bir kıvam alana kadar su ve şekerin karıştırılması gerekir. Bu işlem ortalama olarak yarım saat sürer.

Şerbet tamamlandıktan sonra ayrı bir tencereye tereyağı ve sıvı yap alınıp eritilir. Yağlar eridikten sonra un ilave edilir ve kavrulmaya başlanır. Bu aşamada orta ateşte kavurma işleminin yapılması gerekir. Helvanın rengi koyulaşıncaya kadar kavurma işlemine devam edildikten sonra ılıyan şerbet yavaş yavaş helvanın üzerine dökülür. Bu aşamada karıştırma işlemine devam edilmelidir. Şerbet ve helva tamamen karıştıktan sonra bir kap içerisine alınmalıdır. Helvanın bir gün buzdolabında bekletilmesi ve ardından servis edilmesi gerekir.

Bayburt Usulü Un Helvasının Püf Noktası

Bayburt usulü un helvası, şerbet ile karıştırıldıktan sonra yayvan bir kap içerisine alınır. Bu aşamada geniş bir borcam tercih edilebilir. Borcama alınan un helvası bir gün boyunca buzdolabında bekletilir. Bekletilen un helvası daha sonra dilim dilim kesilerek servis edilebilir. Bu sayede un helvasını oldukça farklı bir tatta deneyimleyebilirsiniz.

Bayburt Usulü Un Helvası Kaç Kalori

Bayburt usulü un helvası tarifi ile ortalama olarak sekiz kişilik porsiyonlar elde edebilirsiniz. Dilimli bir şekilde servis edileceği için dilimlerin kalınlığına göre porsiyon sayısı değişiklik gösterebilir. Dilimledikten sonra servis edilecek un helvasının üzerine tercihe göre dondurma ekleyebilirsiniz.

Bir porsiyon Bayburt usulü un helvası ortalama olarak 327 kaloridir. Bu hesap yapılırken bir porsiyon un helvası 100 gram olarak baz alınmıştır. 90 gram olacak şekilde ayarlanan un helvası porsiyonlarında ise 294 kalori yer alır. Aynı zamanda bu hesabı bir çorba kaşığına göre de yapabilirsiniz. Bu durumda bir çorba kaşığı Bayburt usulü un helvası, 20 gram olacak şekilde baz alındığında 65 kaloriye denk gelecektir. Sizde evinizde kolayca Bayburt usulü un helvasını hazırlayabilir hem kendiniz hem de sevdiklerinize tatlı anlar yaşatabilirsiniz. Aynı zamanda bu tarif ile hazırlayacağınız un helvasını misafirlerinize ikram etmek için de tercih edebilirsiniz.

 

Muhabir: Haber Merkezi