Ayva meyvesi insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Kimleri ayvanın üzerine limon döker ve kaşık yardımı ile parça parça tüketmeyi tercih eder, kimileri ise özenle hazırladığı meyve tabaklarını ayva dilimleri ile süsleyerek tüketmeyi tercih eder. Nasıl ve hangi şekilde tüketilirse tüketilsin bu meyve sağlık için oldukça faydalıdır.
Mevsiminde taze bir şekilde tüketilmesi gereken ayva, komposto ve reçel yapımında sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle ayva reçeli birçok kişinin vazgeçilmez kahvaltı besinleri arasında yer alır. Evlerde doğal yollar ile hazırlanan ayva reçeli ve kompostosu en az meyvenin kendisi kadar faydalıdır. Peki ayvanın kendisi kadar yaprağının da faydalı olduğunu biliyor muydunuz? İşte ayva yaprağının mucizevi faydaları!
AYVA YAPRAĞININ FAYDALARI
Ayva yaprağının tarihi incelendiğinde, bu şifa kaynağının İbn-i Sina tarafından da birçok hastaya reçete edildiği görülmektedir. Doğal bir şifa kaynağı olan ayva yaprağı, kısa gövdeli ve koyu yeşil bir görünüme sahiptir. Aynı zamanda yaprakların formu kalp şeklinde ve taban kısmı yuvarlaktır. Ayva yaprağının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir;
- Ayva yaprağı, kadınların regl döneminde yaşadığı şiddetli ağrıların hafifletilmesini sağlar
- Karaciğerin temizlenmesinde etkilidir
- Soğuk algınlığının neden olduğu semptomların giderilmesini sağlar
- Kronik öksürük ve kronik bronşite iyi gelir
- Ülser hastalarına olumlu etkileri vardır
- Bronşit hastalarının tedavi sürecinde destekleyici olarak kullanılır
- Sindirim sisteminin düzene girmesini sağlar
- Kan şekerini dengeler
- Ses tellerinin yumuşamasını sağlar
- Göz kuruluğunun önlenmesini desteler
- Sivilce ve akne tedavisinde etkilidir
- Kansızlığa iyi gelir
- Sakinleştirici etkisi vardır
- Uyku sorunlarını ortadan kaldırır
AYVA YAPRAĞININ ZARARI VAR MIDIR?
Ayva yaprağı genel olarak çay formunda tüketilmektedir. Hem ayva yaprağının hem de ayva yaprağı çayının kontrollü bir şekilde tüketilmemesi bazı yan etkilere neden olabilir. Normal şartlarda ise doğal içeriklere sahip olan bu şifa kaynağının bilinen bir zararı yoktur. Ayva yaprağının düzensiz ve kontrolsüz tüketilmesi ile meydana gelebilecek yan etkiler arasında şunlar yer alır;
- Ayva yaprağının çiğ olarak tüketilmesi istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabilir
- Özellikle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin ayva yaprağı tüketmemesi gerekir. Nitekim ayva yaprağı kabızlığa neden olur. Aynı zamanda kişilerin çok fazla ayva yaprağı tüketmesi de yine kabızlık sorunlarının yaşanmasına neden olacaktır
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin de yine ayva yaprağı tüketmemesi gerekir
AYVA YAPRAĞI ÇAYI NASIL YAPILIR?
Ayva yaprağı çoğunlukla çay formunda tüketilmektedir. Bunun için bir litre sıcak suyun içerisine yirmi ayva yaprağının ilave edilmesi gerekir. Yaprakların suyun içerisine eklenmesinin ardından ortalama olarak iki ila üç dakika kaynaması beklenmelidir. Beş dakika demlenme süresinin ardından süzerek ayva yaprağı çayı hazır halde gelir. Ayva yaprağı çayının tadını sade olarak beğenmeyenler, çayın içerisine şeker yerine bal eklemi tercih edebilir.
Ayva yaprağı çayı oldukça sağlıklıdır ancak yine de gün içerisinde üç fincandan fazla tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Ayva yaprağı çayı tüketmeden önce hamileler, emzirme dönemindeki kadınlar, kronik hastalıklara sahip olan kişiler ve düzenli olarak ilaç kullanan kişiler mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Öte yandan sağlıklı bir şekilde ayva yaprağı çayı yapabilmek için bu meyvenin yapraklarının eylül ya da ekim aylarında toplanmış olmasına özen gösterilmelidir. Bu aylarda toplanan yapraklar sağlık açısından daha faydalı olacaktır.